Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sunak najavio mogućnost vraćanja služenja vojnog roka: Državljanstvo sa sobom donosi obaveze, ali i prava

Preuzmite sliku

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da će ponovo uvesti obavezu služenja vojnog roka ili služenja u državnoj službi za sve osamnaestogodišnjake ukoliko Konzervativna stranka pobjedi na općim izborima 4. jula.

“Ponovo ćemo osmisliti Nacionalnu službu za današnju Britaniju. To će našim mladim ljudima pružiti prilike koje mijenjaju život, nudeći im šansu da nauče vještine iz stvarnog svijeta, da rade nove stvari i daju doprinos svojoj zajednici i našoj zemlji”, napisao je Sunak u članku za Daily Mail.

On je dodao da će biti obuhvaćeni svi koji napune 18 godina, bez obzira na njihovo porijeklo i mjesto gdje žive u Velikoj Britaniji.

Premijer je napomenuo da će mladi imati izbor između redovnog služenja vojnog roka u britanskim oružanim snagama u trajanju od godinu dana i alternativne službe u vidu volontiranja u spasilačkoj službi i drugim strukturama u trajanju od 25 dana.

“Onima koji se žale da je nerazumno da to bude obavezno, poručujem: državljanstvo sa sobom donosi obaveze, ali i prava. Biti Britanac je više od pukog čekanja u redu na kontrolu pasoša. Da bude jasno, naša nova nacionalna služba nije regrutacija. Ogromna većina onih koji budu učestvovali neće služiti u našim oružanim snagama, već samo oni koji to izaberu i prođu teške prijemne testove”, dodao je Sunak.

Načelnik britanskog Generalštaba general Patrick Sanders u januaru je pozvao građane Velike Britanije da budu spremni da služe u oružanim snagama u slučaju sukoba sa Rusijom. Istovremeno, Vlada Velike Britanije obećala je da neće uvesti regrutaciju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje