Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stoltenberg upozorio na teške posljedice ako Rusija upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini

Preuzmite sliku

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg ponovo je upozorio Rusku federaciju da bi se suočila s teškim posljedicama ako upotrijebi nuklearno oružje u ratu protiv Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Rizik od bilo kakvog nuklearnog napada na Ukrajinu je nizak, ali, naravno, potencijalni efekti, posljedice su jako velike. Dakle, ovo je rizik koji moramo ozbiljno shvatiti i to činimo tako što jasno pokazujemo Rusiji da će biti ozbiljnih posljedica za nju ako u Ukrajini upotrijebi nuklearno oružje“, rekao je Stoltenberg tokom video obraćanja uživo na Berlinskom forumu za vanjsku politiku 2022.

Stoltenberg je također kazao da je NATO upozorio Rusiju i na to da se nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne smije voditi.

Generalni sekretar NATO-a je ponovio da je vojna alijansa spremna za sve moguće opcije kada je u pitanju ruski rat protiv Ukrajine. Stoltenberg je isključio mogućnost aktiviranja NATO nuklearnog kišobrana za Ukrajinu kao sistema odvraćanje Rusije, ističući da je takav nuklearni štit namijenjen samo za države članice.

Naveo je da je glavni prioritet NATO-a da pruži veću vojnu podršku Ukrajini, rekavši da svi trebaju učiniti više na tom planu.

Stoltenberg je kazao da je posljednja runda ruskih raketnih napada na velike ukrajinske gradove najozbiljnija eskalacija od početka rata u februaru.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,