Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šta su radili ruski borbeni brodovi u Jadranu? Bili su na nišanu…

Preuzmite sliku

Italijanska La Repubblica objavila je ekskluzivne fotografije talijanske flote koja se suočava s ruskom flotom u Jadranu.

Ruska fregata “Admiral Grigorovich” snimljena je prismotrom italijanske podmornice “Longobardo” prije nekoliko dana u Jonskom moru. Riječ je o jednom od najmodernijih brodova u moskovskoj floti, opremljenim projektilima dugog dometa Kalibr, protagonistima rata u Ukrajini.

Snimili su i ruski lovac “Admiral Tributs” kojeg je također pratila talijanska podmornica “Longobardo”. Naime, kajem jula moskovska jedinica uplovila je u Jadransko more, zadržavši se uz obalu Abruzza. Riječ je o brodu specijaliziranom upravo za borbu protiv podmornica s moćnim sustavom protuzračne obrane.

Italijanska fregata “Marceglia” bila je u neposrednoj blizni dometa ruske krstarice “Varjag”, koja je također jedan od najvećih brodova moskovske flote i blizanac ‘Moskve” koju su potopili Ukrajinci. Krajem jula postavljen je uz obalu Otranta kako bi patrolirao pristupom Jadranu.

U nizu fotogradija, italijanski list objavio još jednu fotografiju “sjene” krstarice “Varjag” koju je snimio italijanski helikopter. Na njima se vide raketne cijevi ruske jedinice dizajnirane za uništavanje američkih nosača zrakoplova s bombama dugog dometa.

Kako donose italijanski mediji, jedan od ciljeva ruske flote bio je ometanje kretanja američkog nosača zrakoplova “Truman”, koji je plovio prema Jadranu. Italijasnka frega “Marceglia” pripada klasi “Fremm”, najmodernijim jedinicama italijanske mornarice, koje je kupila i američka mornarica.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje