Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Španski farmeri blokirali autoputeve širom zemlje: “Bez farmera nema hrane”

Preuzmite sliku

Uz razne nijanse, u kompletnoj Evropskoj uniji, imamo iste problemem kazao je za nacionalnu TVE Donaciano Dujo, potpredsjednik ASAJA

Španski farmeri blokirali su u utorak saobraćaj na nekim od glavnih autoputeva u zemlji, pridružujući se kolegama u drugim evropskim zemljama koji protestuju protiv visokih troškova, birokratije i nelojalne konkurencije zemalja koje nisu članice EU.

Isti problemi

“Uz razne nijanse, u kompletnoj Evropskoj uniji, imamo iste probleme,” kazao je za nacionalnu TVE Donaciano Dujo, potpredsjednik ASAJA, jednog od najvećih udruženja farmera u Španiji.

ASAJA i druga udruženja pozivali su na proteste od četvrtka, ali su mnogi farmeri u utorak izašli na puteve sa svojim traktorima, otežavajući saobraćaj širom zemlje od Seville i Granade na jugu do Girone u blizini francuske granice, saopćile su saobraćajne službe.

“Na selu je dosta,” rekao je Dujo.

U Gironi se moglo vidjeti traktori kako se okupljaju uoči dana protesta, noseći plakate na kojima je pisalo “bez farmera nema hrane”.

Evropska birokratija

Kao i kolege u Francuskoj, Belgiji, Italiji i Portugalu, španski farmeri se žale na sve veću težinu evropske birokratije, niske cijene proizvoda i rastuće troškove.

Kažu da ih zahtjevna pravila koja su nametnuta poljoprivrednicima u EU radi zaštite okoliša čine manje konkurentnim od sličnih u drugim regijama, poput Latinske Amerike ili evropskih zemalja koje nisu članice EU.

U proteklih nekoliko dana blokade u Francuskoj i Belgiji ponekad su eskalirale u nasilne sukobe s policijom, prenosi Reuters.​ (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje