Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Španska ekstremna sportistkinja izašla na svjetlo dana nakon 500 dana života u pećini

Preuzmite sliku

Pedesetogodišnja španska ekstremna sportistikinja izašla je na svjetlost dana je nakon što je provela 500 dana živeći 70 metara duboko u pećini blizu Granade bez kontakta sa spoljnim svijetom, u eksperimentu koji su pomno pratili naučnici koji žele da saznaju više o kapacitetima ljudskog uma i o cirkadijalnim ritmovima, prenosi Reuters.

Beatriz Flamini, elitna sportistkinja, planinarka i penjačica, je kako kaže njen tim za podršku, oborila svjetski rekord za najduže vrijeme provedeno u izolaciji u pećini. Imala je 48 godina kada je ušla u pećinu, a dva rođendana je proslavila sama pod zemljom.

Svoj izazov započela je u subotu, 20. novembra 2021. godine – prije izbijanja rata u Ukrajini, krize sa rastućim troškovima života, okončanja dugotrajnog karantina u Španiji zbog COVID-a i smrti britanske kraljice Elizabete II.

Medijsko izvještavanje o njenom izlasku na svjetlo dana usred proljeća u južnoj Španiji u petak je bilo ograničeno kako to sve ne bi bilo previše za nju, ali je u emisiji na nacionalnoj televiziji TVE prikazana kako nosi tamne naočale i penje se prema svom timu za podršku nasmijana. Noseći maske, okružili su je u zagrljaju.

Govoreći ubrzo nakon toga, opisala je svoje iskustvo kao “odlično, nenadmašno”.

Pod pritiskom novinara da im pruži više detalja o svom iskustvu, ona je dodala: „Godinu i po dana ćutim, nisam razgovarala ni sa kim osim sa sobom.”

– Sada gubim ravnotežu dok hodam, zato me drže. Sada mi samo dozvolite da se istuširam – nisam dotakla vodu godinu i po dana – vidimo se uskoro”, rekla je Beatriz Flamini nakon kratkog razgovora s novinarima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje