Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Španija: Žena u 113. godini života izliječila se od COVID-19

Preuzmite sliku

Maria Branyas, 113-godišnja Špankinja kaže da je dobrog zdravlja, nakon što je preboljela infekciju novim koronavirusom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ona je rekla da se “osjeća dobro”. Uspjela je izbjeći razvoj teških simptoma COVID-19, a najnoviji test koji je uradila pokazao je da je negativna. Njena kćerka je za Špansku novinsku agenciju (EFE) izjavila da je majka, koja je rođena u Sjedinjenim Američkim Državama, bila pozitivan na koronavirus u aprilu.

“Što se tiče mog zdravlja, osjećam se dobro, s malim problemima koje svi imaju kako postajemo stariji, ali osjećam se dobro”, rekla je Branyas ove sedmice za EFE iz staračkog doma u kojem je nekoliko stanovnika oboljelo i umrlo od posljedica zaraze novim koronavirusom.

Lokalni mediji navode kako se sumnja da je u njenom staračkom domu umrlo najmanje 17 korisnika nakon što su im se pojavili simptomi povezani s COVID-19. Na računu Branyas na društvenim mrežama, koji ažuriraju njena djeca, 27. marta je rekla “nažalost virus je ušao u naše prebivalište“.

Branyas je rođena u San Franciscu 4. marta 1907. godine, nakon što je njena porodica emigrirala u Meksiko, a potom u SAD, navode njena djeca na Twitter nalogu koji nosi ime “Super katalonska baka“.

Nakon što je nekoliko godina živjela u New Orleansu, gdje je njen otac osnovao časopis, vratila se u špansku sjeveroistočnu regiju Kataloniju, gdje živi u gradu Olot.

Branyas se još uvijek sjeća prelaska Atlantskog okeana u čamcu tokom Prvog svjetskog rata, što je opisala za katalonsku novinsku agenciju (ACN) na njen rođendan u martu.

“Zbog rata, Njemačka je još uvijek napadala na sjeveru, i nije postojao nikakav način da prođete kroz Nordijska mora, pa ste morali krenuti dalje na jug, preko Kube i Azorskih ostrva“, rekla je tada Branyas.

Unatoč tome što loše čuje i vidi, Branyas je rekla da je svjesna pandemije koja je odnijela više od 27.000 života u Španiji.

“To je tragedija, budući da samo nekoliko ljudi zna odakle je došao virus, kako je došao ovdje i zašto”, kazala je “superbaka” Branyas.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 304.600 ljudi, a potvrđeno je preko 4.495.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 185 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta “Johns Hopkins“. Do sada se oporavilo više od 1.615.000 ljudi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,