Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Španija usvojila zakon o dopustu za žene koje pate od bolnih mjesečnica

Preuzmite sliku

Španjolski zastupnici u četvrtak su izglasali konačnu verziju zakona o uvođenju “plaćenog dopusta za žene koje pate od bolnih mjesečnica”, što je mjera bez presedana u Evropi, a svrha joj je, kako ističe ljevičarska vlada, razbiti tabue.

Istodobno su, nakon višemjesečne rasprave usvojili i zakon kojim se od 16. godine života osobi omogućuje slobodna promjena spola.

“Ovo je povijesni dan za feministički pokret”, tvitala je ministrica za jednakost Irene Montero, članica radikalne lijeve formacije Podemos, koja zajedno sa socijalistima čini izvršnu vlast.

Zakon je usvojen sa 185 glasova za, 154 protiv i 3 suzdržana glasa te Španjolsku čini prvom zemljom u Evropi i jednom od rijetkih u svijetu koja je mjeru ugradila u svoje zakonodavstvo po uzoru na Japan, Indoneziju ili Zambiju.

Ovim će se zakonom omogućiti da se ženama koje, primjerice, pate od “stanja poput endometrioze prizna privremena nesposobnost” za rad.

Zakonom nisu regulirane pojedinosti o trajanju ovakvog tipa bolovanja, koje mora odobriti liječnik, a financirat će ga socijalno osiguranje.

Izglasavanje zakona o “slobodnim danima za žene koje pate od bolnih mjesečnica” jedna je od važnijih mjera šireg prijedloga zakona čija je svrha omogućiti ženama da obave pobačaj u javnim bolnicama u Španjolskoj, s obzirom na to da se ondje obavlja manje od 15 posto pobačaja, posebno zbog masovnog prigovora savjesti liječnika.

Zbog ovakve situacije, ali i nepostojanja specijaliziranih klinika u blizini žene ponekad moraju putovati i više stotina kilometara da bi obavile pobačaj.

Ovim će se zakonom i maloljetnicama u dobi od 16 i 17 godina omogućiti da obave pobačaj bez odobrenja roditelja.

Istodobno su španjolski zastupnici, nakon višemjesečne rasprave usvojili zakon kojim se od 16. godine života osobi omogućuje da slobodno promijeni spol.

Takozvanim “transrodnim” zakonom je osobama koje žele promijeniti spol dopušteno da na osobnim dokumentima jednostavnom administrativnom izjavom promijene status o svome spolu čim napune 16 godina.

To znači da više neće biti potrebe da se bilo gdje predočavaju ljekarske potvrde kojima se potvrđuje rodna disforija, kao ni dokaz o tomu da je osoba podvrgnuta dvogodišnjem hormonskom liječenju, kako je bilo uobičajeno dosad.

Tekst je usvojen sa 191 glasom za, 60 protiv i 91 suzdržanim, a odnosi se i na osobe od 14 do 16 godina, pod uvjetom da su tijekom postupka u pratnji svojih zakonskih skrbnika, kao i na osobe od 12 do 14 godina, ako im pravosudna tijela daju zeleno svjetlo za to.

Španjolska se na ovaj način pridružuje nekolicini zemalja u svijetu koje odobravaju rodno samoodređenje jednostavnom izjavom, kao što je to slučaj u Danskoj, prvoj zemlji Europe koja je to pravo transrodnim osobama odobrila još 2014. godine.

“Danas smo napravili velik korak” u priznavanju “rodnog samoodređenja”, rekla je Montero, braneći zakon koji “depatologizira” transrodne osobe. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,