Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Španija: Uhapšen osumnjičeni vođa grupe optužene za kripto prevaru od milijardu eura

Preuzmite sliku

Katalonska policija saopštila je u petak da je uhapsila navodnog španskog šefa organizacije, koja se sumnjiči za međunarodnu prevaru sa kriptovalutama i koja je optužena za krađu milijardu eura od stotina hiljada investitora, javlja Anadolu Agency (AA).

Muškarac je u Barcelonu stigao iz Rumunije, a policija ga je uhapsila u avionu odmah po slijetanju. Optužen je za pripadnost kriminalnoj organizaciji i prevaru.

Agencija Evropske unije za saradnju u oblasti krivičnog pravosuđa (Eurojust) stoji iza međunarodne istrage. Prošlog mjeseca, vlasti su koordinisale racije u 15 centara u istočnoj Evropi i uhapsile pet osoba.

“Kriminalna mreža se predstavljala kao brokeri koji bi mogli pomoći investitorima da zarade mnogo novca malim ulaganjima u kriptovalute”, navodi Eurojust.

Osumnjičeni su prevarili žrtve tako što su se pojavljivali u pozivnim centrima ili koristeći druge načine takozvanog socijalnog inženjeringa. Zatim su, prema Eurojustu, ohrabrili žrtve da investiraju na web platformama koje kontroliše kriminalna organizacija.

Jedna od tih platformi bila je Everfx berza, koja je bila dominantna u Španiji. U jednom trenutku je čak bila i zvanični sponzor Fudbalskog kluba Sevilla.

Vlasti sumnjaju da je samo u Španiji oštećeno oko 17.000 ljudi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje