Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Španija: Od septembra besplatna putovanja vozom na kratke i srednje relacije

Preuzmite sliku

Španski premijer Pedro Sanchez najavio je u utorak da će država ponuditi besplatna putovanja vozom na kratkim i srednjim relacijama da bi ublažila ekonomski teret uzrokovan inflacijom, javlja Anadolu Agency (AA).

Sanchez je najavio niz drugih mjera za koje kaže da će zaštititi radničku i srednju klasu i podstaći smanjenje potrošnje energije.

“Itekako sam svjestan da je sve teže izdržati do kraja mjeseca… Inflacija je kriva i učiniću sve što mogu da se pobrinem za to”, rekao je on.

Osim željezničkih usluga, koje će biti besplatne od 1. septembra do 31. decembra, Sanchez je objavio plan za osiguravanje mjesečnih stipendija od 100 eura za oko milion studenata i povećanje subvencija za energetsku efikasnost i solarne ploče.

Ova pomoć dolazi pored prethodnog paketa pomoći od 9 milijardi eura najavljenog u junu i podsticaja od 220 milijardi eura u martu za ublažavanje posljedica rata u Ukrajini koji je počeo u februaru.

Sanchez je rekao da će Španija nametnuti poreze velikim finansijskim i energetskim kompanijama koje profitiraju od visokih cijena energije i rastuća kamata.

“Ljudi pričaju da profit pada s neba, ali to nije u redu. Dobit dolazi iz džepova potrošača… ova vlada neće dozvoliti da patnja mnogih koristi nekolicini”, rekao je premijer Španije.

Najavio je da će novi porezi biti na snazi dvije godine od 2023. godine, a obezb​​​​​​​jediće oko 7 milijardi eura u državnu kasu.

Nakon njegovog govora pala je vrijednost akcija banaka i pojedinih energetskih kompanija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje