Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šojgu: Rusija će nagomilati vojne snage na zapadnim granicama

Preuzmite sliku

Rusija će nagomilati snage na svojim zapadnim granicama nakon pristupanja Finske vojnom savezu NATO pod američkim vodstvom, poručio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu upravnom odboru ministarstva.

U uvodnom obraćanju kolegiju ministarstva odbrane, Šojgu je kazao da je članica NATO-a Poljska već najavila planove za jačanje svoje vojske i kako očekuje da će značajne snage i oružje NATO-a biti raspoređeni u Finskoj, čije je uključivanje u vojni savez skoro udvostručilo dužinu ruske kopnene granice sa NATO-om.

“Kolektivni Zapad vodi posrednički rat protiv Rusije”, kazao je on, saopćilo je njegovo ministarstvo, ukazujući na zapadnu “neviđenu podršku” Ukrajini u isporuci oružja vrijednog desetke milijardi dolara kako bi se pomoglo Kijevu da odbije ruske snage.

Šojgu je ulazak Finske u NATO i budući ulazak Švedske nazvao “ozbiljnim destabilizirajućim faktorom”. Dvije nordijske države napustile su višedecenijsku politiku neutralnosti koje su držale tokom hladnog rata kako bi zatražile članstvo u NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu početkom prošle godine.

“Na finskoj teritoriji će vjerovatno biti raspoređeni dodatni vojni kontingenti i udarno oružje NATO-a, sposobno da pogodi ključne ciljeve na sjeverozapadu Rusije na znatnoj dubini teritorije”, rekao je Šojgu.

“Danas ćemo na sjednici odbora razmotriti pitanja u vezi sa stvaranjem Lenjingradske i Moskovske vojne oblasti uz istovremeno jačanje vojnih grupacija Oružanih snaga Ruske Federacije na našim zapadnim granicama”, kazao je.

Dodao je da je Poljska najavila namjeru da stvori najmoćniju vojsku na kontinentu i da je postala “glavni instrument antiruske politike Sjedinjenih Država”.

Šojgu je kazao da se broj vojnih jedinica NATO-a koje dolaze iz regija van istočne Evrope povećao za dva i po puta od februara prošle godine i da sada broje ukupno 30.000 vojnika.

“Ove prijetnje vojnoj sigurnosti Rusije zahtijevaju pravovremeni i adekvatan odgovor. Na sastanku ćemo razgovarati o neophodnim mjerama da ih neutraliziramo i donijeti odgovarajuće odluke”, rekao je on, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,