Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Slučaj u Velikoj Britaniji: Doktori joj rekli da boluje od “bezopasnog virusa”, preminula je

Preuzmite sliku

Djevojka kojoj su doktori rekli da boluje od “bezopasnog virusa” preminula je od smrtonosnog meningitisa. Doktori joj, tvrde britanski mediji, nisu pripisali ni antibiotike.

Mia Ginever preminula je u devetnaestoj godini života na intenzivnoj njezi nakon borbe s opakom bolešću koja je potrajala nekoliko dana, piše The Sun.

Počelo je kao tupa bol, Miji se sušilo i grlo, a sve je brzo preraslo u migrene, bunilo i osip. Kako piše The Sun koji donosi uznemirujuće detalje, prestravljena Mia navodno je molila i svoju majku Mel Ginever da joj ne dopusti umrijeti.

“Miji je oduzeta budućnost, a za ništa nije kriva”, rekla je njezina majka uoči istrage o smrti svoje kćerke. “Imala je toliko toga za ponuditi svijetu.”

Kao odlikašica i talentovana umjetnica na Univerzitetu kreativnih umjetnosti u Farnhamu, Mia je, tvrde Britanci, bila puna ljetnih planova, od stažiranja do putovanja – ipak, planove su poremetile upala grla i glavobolja. Nakon sedmicu dana simptomi su se pogoršali i Mia je otišla na Hitnu. Ubrzo je poslana kući uz obrazloženje da pati od nebitnog virusa.

Ali Mijino stanje se pogoršavalo, počela je razvijati migrene, a primjetila je i crvene mrlje na tijelu. Tinejdžerka se vratila na hitni prijem sa svojom majkom. Za to vrijeme vrat joj se ukočio i počela je buncati. Ovi i drugi simptomi trebali su doktorima biti upozorenje za meningitis i sepsu, ispričali su njeni roditelji britanskom The Sunu.

“U jednom trenutku se okrenula prema meni i rekla: ‘Mama, molim te, nemoj dopustiti da umrem.‘ ispričala je njena majka.

“Vjerovali smo doktorima da će donijeti ispravne odluke. Da sam imalo sumnjala da će umrijeti, vrištala bih.”

Konačno, pet sati nakon što je stigla na hitni prijem mladi je doktor proveo dijagnozu. Iako je završio temeljnu obuku, doktor je tek prolazio obuku za specijalista. Inzistirao je na tome da je Mijina bolest uzrokovana bezopasnim virusom i odbio je napraviti još krvnih pretraga ili joj dati antibiotike.

Umjesto toga, djevojka je dobila lijekove za bolove koji su samo zamaskirali simptome meningitisa. Daljnje pretrage naručene su tek nekoliko sati kasnije kada je ustanovljen bakterijski meningitis B. Antibiotike je dobila punih osam sati nakon što je stigla na prijem, ali je tada već bilo prekasno. Mlada Mia je pretrpjela ozbiljno oticanje mozga i preminula je dva dana kasnije.

Bolnica je, u međuvremnu, priznala neuspjeh u dijagnostici.

“Gubitak je jednostavno pretežak”, izjavio je Phil Genver, Mijin otac, za britanski The Sun.

“Bolnice moraju poboljšati način na koji se uopće uči iz pogrešaka. Porodica se nada da će istraga patologa istaknuti taj problem. Ovi propusti nisu izolirani događaji”, rekla je pravnica Deborah Nadel, koja zastupa porodicu u istrazi te za kraj dodala:

“Razumijemo da je medicinsko osoblje pod velikim pritiskom, ali potrebno je učiniti više u ovakvim slučajevima”, piše britanski The Sun, prenosi Jutarnji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje