Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Slovenci naplaćuju 25 eura po danu ležaljku, pola eura korištenje tuševa na plaži

Preuzmite sliku

Naplaćivati ulaz na morske  plaže u slovenskom primorju zabranjeno je od 2013. godine, ali se i dalje pojavljuju pokušaji uzurpacije mjesta uz more, izvještavaju slovenski mediji ovih vrućih ljetnih dana kad more i maestral nude osvježenje.

U maju 2013. tadašnje je ministarstvo za poljoprivredu i okoliš, nakon brojnih polemika i svađa, donijelo rješenje prema kojima su plaže javno dobro, što znači da ih se ne može dati na upravljanje koncesionarima ukoliko oni nisu sagradili poseban kupališni objekt i ako ne plaćaju paprenu pristojbu za korištenje vode koja godišnje stoji više desetaka hiljada eura.

No, nastojanja hotelijera i privatnih iznajmljivača soba da za svoje goste osiguraju posebna prava kupanja i uzurpiraju prostor na plaži ponovo se pojavljuju ovog ljeta i izazivaju nezadovoljstvo Slovenaca iz unutrašnjosti koji u Piran, Portorož i Izolu dolaze na jednodnevne izlete s vlastitom hranom i opremom za plažu, ne računajući na dodatne troškove osim troškova goriva, pišu slovenski mediji.

Na nekim su se plažama lokalni upravitelji kupališta sjetili postaviti tuševe na žetone, pa kratkotrajno tuširanje nakon izlaska iz mora treba platiti pola eura.

Još spretniji su vlasnici luksuznih hotela u Portorožu koji su “svoje” plaže podijeli na sektore, pa na “ekskluzivnom” dijelu plaža dopuštaju ulazak samo svojim klijentima koji besplatno dobivaju ležaljke, dok ih oni na “neekskluzivnom” dijelu plaže moraju platiti po 25 eura na dan jer inače ne mogu doći na ograđeni prostor, piše ljubljanski “Dnevnik”.

Gosti iz unutrašnjosti tuže se često i na skupe cijene parkiranja, te više cijene hrane i napitaka u odnosu na gradove na kontinentu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje