Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Slovačka snažno podržava BiH u ispunjavanju preostalih uslova za dobivanje upitnika EU

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić u Bratislavi se sastao sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčakom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zvizdić i Lajčak su razgovarali o prioritetima ove države pred preuzimanje predsjedavanja Evropskom unijom (EU) i u tom kontekstu, o uslovima koje BiH mora da ispuni kako bi dobila upitnik Evropske unije, navodi se u saopćenju Vijeća ministara BiH.

Ministar Lajčak je upoznao predsjedavajućeg Zvizdića sa četiri prioritetne teme koje će biti u fokusu šestomjesečnog predsjedavanja Slovačke Evropskom unijom, a to su unapređenje ekonomsko-finansijske saradnje EU, jačanje zajedničkog tržišta sa posebnim akcentom na digitalno i energetsko tržište, održiva politika migracija i Evropska unija kao globalni akter sa akcentom na očuvanje i jačanje kredibiliteta politike proširenja.

Lajčak je istaknuo da u toku predsjedavanja, Slovačka želi da postigne napredak u približavanju Evropskoj uniji kod Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore te dodao da BiH mora da ispuni dogovorene uslove za dobivanje upitnika i da postoji šansa da se to desi u julu na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU.

Izrazio je i želju da BiH dostigne i početak zvaničnog procesa dobivanja statusa kandidata.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je BiH opredijeljena da nastavi započeti proces reformi, te da radi na ostvarivanju dogovorenih ciljeva. Zvizdić je kazao i to da je tekst mehanizama koordinacije gotovo finaliziran i da je Vijeće ministara BiH usvojilo Izvještaj o završetku pregovora u vezi adaptacije SSP-a, te da očekuje da ga potvrdi i Predsjedništvo BiH.

Prema riječima Zvizdića, oporavak BiH je važan, prije svega, za građane BiH, ali i da pokazuje punu ozbiljnost puta prema Evropskoj uniji.

Zvizdić je istaknuo da u cjelokupnim naporima na ovom putu nije riječ o deklarativnom, nego o stvarnom opredjeljenju Bosne i Hercegovine za proces europskih integracija te je naveo da su usvojeni mnogi dokumenti koji su prethodili predaji aplikacije i dokumenti koji su važni za predstojeću sjednicu Vijeća za vanjske poslove EU.

Ministar Lajčak je upoznao Zvizdića sa pripremama za konferenciju o migracijama u regionu koja će se održati od 28. do 30. oktobra 2016. godine i na koju će biti pozvana i BiH.
Razgovarali su i o ispunjavanju uslova za aktivaciju MAP-a pred samit NATO saveza u Varšavi.

Sastanku su prisustvovali direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović, ambasadorica BiH u Českoj Republici Danka Savić i ambasador Slovačke Republike u BiH Jan Pšenica. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje