Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Siniša Mihajlović dobio ultimatum: Talijani traže da se odrekne ratnog zločinca Arkana

Preuzmite sliku

Srbijanski trener Siniša Mihajlović ovih je dana tema i u političkim krugovima u Italiji.

Trener Bologne Siniša Mihajlović trebao je dobiti priznanje za počasnog građanina tog talijanskog grada. Međutim pojavio se problem. Gradonačelnik je stopirao odluku jer se pobunila tamošnja javnost, piše piše Gol.hr.

Brojni ugledni političari, pisci, glumci, advokati, pjevači, njih više od 100, potpisnici su pisma u kojem se traži da se Mihajlović odrekne Željka Ražnjatovića Arkana, zloglasnog ratnog zločinca koji je na prostoru Hrvatske i BiH tokom ratnih 90-ih godina vodio paravojnu formaciju odgovornu za brojna zvjerstva.

Otvoreno pismo Siniši Mihajloviću, počasnom građaninu Bolonje

Poštovani gospodine Mihajloviću, pišemo Vam u očekivanju da Vam formalno bude uručena titula počasnog građanina, koju Vam je dodijelila Skupština Bolonje.

Ubjeđeni smo da dio Vaših izjava u prošlosti, koje Vi nikada niste povukli, a u kojima ste otvoreno podržavali one koji su se u balkanskom konfliktu, umrljali zločinima protiv čovječanstva nad stanovništvom Bosne i Hercegovine. Vezano za iste, smatramo da dodjela Vam ovog odlikovanja, u prošlosti rezervisanog ženama i muškarcima čije je životno djelovanje bilo usmjereno ka ostvarenju slobode i mirnog suživota, predstavlja ozbiljnu gršeku bolonjske i talijanske zajednice.

Bolonja, Emilija Romanja i Italija, devedesetih godina, odlikovali su se inicijativama solidarnosti i saradnje prema stanovništvu – žrtvi etničkog čišćenja, počinjenog od strane bosanskih srba i četničke vojske.

Sarajevo, Mostar, Tuzla, Bihać, Zenica, zajedno sa Srebrenicom, gradom mučenikom, u kojem je počinjen najteži genocid nakon Drugog svjetskog rata, gradovi su, urezani u srcima hiljada ljudi, koji su u onim godinama, bezbrojnim inicijativama solidarnosti, na direktan način pomagali čitave porodice, žrtve rata. Između ostalih i projekat usvajanja na daljinu stotina dječaka i djevojčica i siročadi, a koji su, zahvaljujući ovoj izvanrednoj inicijativi solidarnosti, uspjeli preživjeti i u izuzetno teškim socijalnim, ekonomskim i edukativnim uslovima, koje je rat donio kao posljedicu. Ta usvajanja na daljinu, vremenom su još više učvrstile vezu između naših zajednica

Stoga tražimo, budući da je na pomolu svečani trenutak u kojem će Vam biti dodijeljena titula počasnog građanina Bolonje, glavnog grada Emilije Romanje, da se na vrlo jasan način, iako, nakon dugog vremena, odreknete solidarnosti sa zločincima koji su počinili akcije genocida nad nemoćnim stanovništvom, a koje je i Međunarodni sud za zločine u bivšoj Jugoslaviji iz Haga, potvrdio.

Taj Vaš gest, odati će priznanje i čast nevinim žrtvama onih zločina , a biti će i u skladu sa historijom civilizacije i odbrane mira koje Bolonja i Emilija Romanja predstavljaju u Italiji, Evropi i u svijetu

Srdačni pozdravi.

Mihajlović je iz Vukovara, a majka mu je Hrvatica.

”Bio mi je prijatelj, bio je vođa navijača Crvene zvezde. Uvijek se ponašao dobro prema nama, igračima iz kluba i reprezentacije. On je čak uhvatio mog ujaka Ivu i spasio ga je. Htjeli su ga ubiti, ali Arkan nije dao. Nazvao me na telefon odmah. O Arkanu sam pričao puno puta. O tome da sam ga poznavao prije rata, o tome da sam osudio njegove zločine, ali i o tome šta je on predstavljao za Srbe u tom trenutku. Moraju proći barem dva desetljeća kako bismo mogli objektivno procijeniti što se dogodilo. Bilo je to razarajuće za sve. Ovo što ja kažem, isto mogu reći Hrvat ili Bosanac. Proživjeli smo ludilo historije”, rekao je o toj temi Mihajlović u jednom intervjuu za talijansku Gazzettu dello Sport.

Iako je sam Mihajlović osudio zločine svog prijatelja, pitanje je hoće li ga se javno odreći kako bi ga Bologna proglasila počasnim građaninom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje