Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šef UN-a za ljudska prava osudio iranske napade na Izrael: Ovo samo dolijeva ulje na vatru u cijeloj regiji

Preuzmite sliku

Visoki komesar Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava Volker Turk u nedjelju je snažno osudio iranske napade dronovima i raketama širokih razmjera na Izrael, javlja Anadolu.

“Takvi napadi raketama i dronovima imali su potencijal da izazovu značajnu štetu izvan vojnih ciljeva i dovedu civile u opasnost. Ovo samo dolijeva ulje na vatru u cijelom regionu”, rekao je Turk.

Podsjećajući sve strane na njihove obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu i međunarodnom pravu ljudskih prava, Turk je rekao:

“Duboko sam zabrinut zbog potencijalnih humanitarnih troškova i troškova ljudskih prava ako ova eskalacija dovede do šireg sukoba na Bliskom istoku.”

Pozvao je sve strane da preduzmu korake za deeskalaciju situacije i treće države s uticajem da učine sve što je u njihovoj moći kako bi osigurale da ne dođe do daljeg pogoršanja “ionako izuzetno nesigurne situacije”.

Iran je kasno u subotu pokrenuo vazdušni napad na Izrael u znak odmazde za vazdušni napad na iranski diplomatski objekat u Damasku u Siriji 1. aprila. U tom napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde, među kojima i dva generala.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,