Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šef ukrajinskih špijuna: Krenut ćemo u bitku za Krim, evo kada

Preuzmite sliku

Ukrajinski general-pukovnik Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne službe, govorio je o vjerovatnom ishodu rata u opširnom intervjuu za The War Zone. On vjeruje da će ukrajinska protuofenziva za povratak Hersona biti gotova do kraja sljedećeg mjeseca.

“Rusija se trenutno pregrupira u tom području s oko 40.000 vojnika, uključujući najobučenije i najsposobnije ruske jedinice”, rekao je. To uključuje protuzračnu odbranu, snage za specijalne operacije i mornaričko pješaštvo, rekao je.

Ofenziva na Krim

Upitan planira li Ukrajina protuofenzivu na Krimu, koji je pripojen 2014., general-pukovnik Budanov je rekao da će se to “dogoditi sljedeće godine”.

Na pitanje kada će rat završiti, rekao je da bi dobra prilika za kraj rata bila onda kada se Ukrajina vrati na granice iz 1991. godine, kada je stekla nezavisnost od Rusije.

Rekao je da će se to dogoditi “sljedeće godine”. Upitan hoće li ruski predsjednik Vladimir Putin preživjeti, general bojnik Budanov je rekao: “Malo je vjerovatno da će to preživjeti. A trenutno se u Rusiji vode aktivne rasprave o tome ko bi ga mogao zamijeniti.” (Index)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,