Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sedam zanimljivih činjenica o Euroviziji koje možda niste znali

Preuzmite sliku

Bosna i Hercegovina ni ove godine nema svog predstavnika, a od zemalja iz regiona jedino se predstavnik Srbije, grupa „Hurricane“ plasirali u finale.

Ovo muzičko takmičenje prvi put je organizovano 1956. i u međuvremenu je postalo jedna od najpopularnijih manifestacija u Evropi, koju svake godine na televiziji prate milioni. Ako želite da saznate neke zanimljive činjenice o Pjesmi Eurovizije, pročitajte nastavak.

Na nekoliko prvih Eurovizija, izvođači su nastupali isključivo sa orkestrom

U to vrijeme su se takmičili isključivo solo pjevači i pjevačice, a dok su izvodili svoje pjesme iza njih je svirao dvadesetčetvoročlani orkestar pod dirigentskom palicom Fernanda Pagija.

Prva Eurovizija održana je u Švicarskoj

Pobjednik ovog muzičkog takmičenja u Luganu 1965. bila je predstavnica zemlje domaćina, pjevačica šlagera Lis Asija.

Pjesme koje se takmiče za prestižnu nagradu ne smiju biti duže od 3 minuta

Osim ovog najvažnijeg pravila, postoje još neka kojih se moraju pridržavati svi učesnici Eurovizije. Naime, izvođači moraju da imaju više od 16 godina, u grupi koja nastupa ne smije biti više od šestoro ljudi, zabranjeno je nastupati sa životinjama, pjesme ne smiju biti obrade itd.

Zemlja pobjednica Eurovizije mora da bude sljedeći domaćin ovog takmičenja

Recimo, predstavnica Marija Šerifović trijmufovala je pjesmom “Molitva” na Euroviziji u Helsinkiju 2007, zbog čega je sljedeće takmičenje za najbolju pjesmu Starog kontinenta održano u Beogradu 2008. godine.

Irska ima najviše pobjeda na Euroviziji

Predstavnici Irske su čak sedam puta trijumfovali na Pjesmi Eurovizije. Iza njih se nalazi Švedska sa šest pobjeda na ovom muzičkom takmičenju, dok treće mjesto dijele Luksemburg, Francuska, Holandija i Velika Britanija sa po pet pobeda.

Norveška je najviše puta bila posljednja na Euroviziji

Izvođači iz ove skandinavske zemlje su čak deset puta bili posljednji na Pjesmi Eurovizije, a u četiri navrata su imali nula glasova.

Jedna pobjednica Evrovizije postala je uticajna političarka

U pitanju je pjevačica Ruslana, koja je kao predstavnica Ukrajine trijumfovala 2004. pjesmom Wild Dances. Ona je, naime, od 2006. do 2007. bila narodni poslanik u Vrhovnoj skupštini Ukrajine, a kasnije se istakla i svojom angažmanom na masovnim demonstracijama 2013. i 2014. u ovoj zemlji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje