Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Scholz pozvao na naoružavanje Evrope: “Moramo preći na masovnu proizvodnju oružja”

Preuzmite sliku

Njemački kancelar Olaf Scholz kazao je danas da evropski kontinent trenutno ne živi u razdoblju mira, te je pozvao na povećavanje proizvodnih kapaciteta industrije oružja.

Scholz je kazao kako evropske zemlje moraju kombinirati svoje narudžbe i finansijsku podršku kako bi osigurale garancije za obrambenu industriju u narednim desetljećima. Njemački kancelar je govorio nakon postavljanja temelja nove tvornice municije njemačke kompanije Rheinmetall.

“To je hitno potrebno jer je bolna stvarnost da ne živimo u doba mira. Moramo preći s proizvodnje na masovnu proizvodnju oružja. Oni koji žele mir moraju moći odvratiti neprijatelja”, smatra Scholz.

Dodao je da tenkovi, haubice, helikopteri i sistemi protuzračne odbrane “ne stoje na policama”.

“Ako za njih nema narudžbi godinama, onda se i ne proizvode”, istaknuo je Scholz.

Njemačka je posljednjih desetljeća bila prilično rezervisana u pogledu svojih oružanih snaga i industrije oružja zbog svoje vojne prošlosti. No ruska invazija na Ukrajinu 2022. prisilila je Njemačku da preispita svoje pacifističke sklonosti proizašle iz Drugog svjetskog rata i postane zagovornik ponovnog naoružavanja.

Njemačka je trenutačno drugi najveći opskrbljivač Ukrajine oružjem, a Scholz glasno poziva druge zemlje EU da također daju veći doprinos.

“Događaji u Ukrajini odlučit će hoće li budućnost biti miroljubiv i svijet temeljen na pravilima”. rekao je Scholz u ponedjeljak. Prema njegovim riječima, Rusija ne smije uspjeti u pokušaju da “silom apsorbira svog susjeda”.

Rheinmetallova nova fabrika u blizini sela Unterlüs u Donjoj Saskoj počet će s radom 2025. godine i u početku će proizvoditi 50.000 granata godišnje.

Proizvodnja bi se trebala povećati na 200.000 granata godišnje. Prema riječima čelnika fabrike Armina Pappergera, cilj nove tvornice je pomoći Njemačkoj da osigura “strateški suverenitet u području streljiva velikog kalibra”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje