Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Scholz: Njemačka će težiti dvodržavnom rješenju između Izraela i Palestine

Preuzmite sliku

Njemački kancelar Olaf Scholz najavio je da će učiniti sve što mogu da se pronađe dvodržavno rješenje između Izraela i Palestine, javlja Andaolu.

U izjavi nakon sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Bijeloj kući, Scholz je istaknuo važnost pronalaženja dvodržavnog rješenja koje će omogućiti miran zajednički život Izraela i palestinske države.

Rekao je da se SAD, Njemačka i mnoge druge zemlje slažu oko dvodržavnog rješenja te dodao:

“(Dvodržavno rješenje) Aktivno ćemo činiti sve što možemo da takav razvoj omogućimo. Ovo je također važno jer postavlja temelje za dobru saradnju potrebnu između Izraela i njegovih arapskih susjeda za budućnost u regiji. Ovo je također važno jer čini osnovu za osiguranje da Iran ne postane hegemonijska sila u cijeloj regiji.”

Pozivajući Izrael da poštuje međunarodno pravo u vezi s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom koji je naredio vojsci da napadne regiju Rafah na jugu Gaze, Scholz je rekao:

“Vrlo sam jasno istakao da vrsta rata mora biti u skladu sa zahtjevima koji se traže od Izraela i to zahtijeva međunarodno pravo.”

Navodeći također da u svijetu postoje veliki izazovi koje treba prevladati i velike krize, Scholz je rekao da je najveća od tih poteškoća rusko-ukrajinski rat. Prema njegovim riječima, ovaj rat će imati posljedice na sigurnost i mir ne samo u Europi nego i u cijelom svijetu.

“Odustajanje Putinove Rusije od razumijevanja da se granice ne mogu mijenjati silom prijetnja je miru i sigurnosti. Zato je imperativ da sada donesemo sve potrebne odluke kako bismo pomogli Ukrajini u odbrani vlastite zemlje”, poručio je Scholz.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje