Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sadik Babür Girgin: Rekordna izlaznost na izbore građana Turske u inostranstvu

Preuzmite sliku

Građani Turske koji žive u inostranstvu izašli su na birališta od 27. aprila do 9. maja na izbore za predsjednika i parlament koji će u toj zemlji biti održani u nedjelju, 14. maja. U okviru odluke Vrhovne izborne komisije (YSK), glasačke kutije su postavljene u 151 predstavništvu i 16 centara u 73 zemlje.

– Ove godine svjedočili smo velikom interesiranju građana iz inostranstva gdje su pokazali rekordnu izlaznost na izborima. Naime, YSK je saopćila da je na izborima glasalo 1,8 miliona birača što čini 53 posto od ukupnog broja birača koji iznosi 3,5 miliona – kazao je u razgovoru za Fenu ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babür Girgin.

On dodaje da je izlaznost na izbore 2014. godine bila je oko 18 posto, dok je na izborima koji su održani 2018. godine glasalo gotovo 50 posto birača. Zapravo ove brojke su puno veće kada je riječ o izlaznosti u Turskoj. Na izborima 2018. godine glasalo je 86 posto birača, čime je Turska rangirana među prvima u svijetu.

– Kao i sva ostala diplomatska predstavništva i mi pridajemo veliku značaj demokratskim pravima svojih građanima i želimo da pristupe političkom životu na najlakši mogući način. U Bosni i Hercegovini imamo oko 3.000 registriranih birača, pretpostavljamo da je kao i u drugim zemljama gotovo polovina njih glasala na posljednjim izborima – kaže ambasador.

Pojašnjava da su biračka vijeća dostavila zvanične brojeve Vrhovnoj izbornoj komisiji, a biračko vijeće se sastoji od dva državna službenika, od kojih je jedan predsjednik vijeća, dok ostale članove postavljaju političke partije.

– Naši građani koji žive u Bosni i Hercegovini, glasali su u našoj ambasadi u Sarajevu, te generalnim konzulatima u Mostaru i Banja Luci u periodu od 5. do 7. maja, a birališta su bila otvorena od 09.00 do 21.00 sati. Na ovim izborima prvi put se moglo glasati u Banja Luci i Mostaru – dodaje ambasador.

Napominje da je Ambasada u saradnji s lokalnim organima osigurala sigurne i mirne izbore za svoje građane, pripremili su pravnu infrastrukturu koja je predviđena od strane Vrhovne izborne komisije te su poduzeli sve potrebne mjere da izbori prođu bez problema.

– U Bosni i Hercegovini su izbori na svim biračkim mjestima protekli bez problema a zabilježena je velika izlaznost. Izborni proces su nadgledali i oni koji su bili zaduženi od strane različitih političkih partija – kaže ambasador.

Glasački listići koji su smješteni u zapečaćene vreće dostavljene su u Tursku putem diplomatskih kurira koje su nadgledali nadzornici političkih partija, onako kako je predvidjela Vrhovna izborna komisija.

Ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babür Girgin kazao je u izjavi za Fenu da će glasovi iz inostranstva biti prebrojani 14. maja skupa s glasovima iz Turske, dodajući da su ovi izbori pokazali da je turski narod u inostranstvu imao veće interesiranje da glasa na izborima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje