Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

S neba na krov kuće pao kovčeg, zaprepašteni vlasnici se šokirali sadržajem

Preuzmite sliku

Zaprepašteni vlasnici kuće čuli su glasan udarac i odmah pozvali policiju koja je na krovu pronašla kovčeg 8,5 kg čistog kokaina

Kovčeg pun kokaina trebao je iz malog aviona pasti ravno u ruke krijumčara droge koji su čekali na tlu u mjestu Baratili San Pietro, gradu od oko 1.200 stanovnika na Sardiniji. No umjesto toga, kofer je pao na krov kuće, usput razbivši solarnu ploču, piše Guardian.

Zaprepašteni vlasnici kuće čuli su glasan udarac i odmah pozvali policiju koja je na krovu pronašla crni kovčeg napunjen s 8,5 kg čistog kokaina vrijednog više od 9 miliona eura. ‘Na Sardiniji kiši kokain’, saopštili je talijanski mediji o incidentu 28. marta, uspoređujući ga s taktikama koje koriste trgovci drogom u Južnoj Americi.

Nakon četveromjesečne potrage u sklopu istrage kodnog naziva Fly Down, policija je u utorak uhapsila pilota aviona.

 • Policijska je istraga otkrila da je avion poletio iz male zračne luke u Rimu i prešao pokrajinu Nuoro na sjeveroistoku Sardinije prije nego što je krenuo na zapad prema Baratili San Pietro u provinciji Oristano.

  Policija je saopćila kako je avion nestao s radara nekoliko minuta prije nego što je kofer pao jer je letio na tako maloj visini. ‘Analiza GPS-a smještenog u avionu potvrdila je da je tokom tih 20 minuta avion izveo nekoliko krugova iznad mjesta gdje je otkriven kofer’, rekla je policija.

  Snimke aviona načinjene su i nadzornim kamerama dok je ovaj nakratko sletio na aerodrom u Olbiji.

 • Uz pomoć izjava svjedoka osoblja zračne luke i evidencije o punjenju gorivom, policija je uspjela identificirati pilota kao Francesca Rizza (28) iz Rima.

  Rizzo je radio kao pilot mađarske tvrtke i letio je za brojne bogate ljude kad je uhapšen u zračnoj luci Cagliari Elmas nakon što je sletio iz Njemačke.

  Policija još uvijek traga za ljudima koji su trebali uhvatiti pošiljku droge.

  Incident je službeno prvi takav otkriven na Sardiniji, ali policija sumnja da su i prije krijumčari bacali pošiljke s drogom iz aviona. (Jutarnji.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,