Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ruski vojni bloger pisao o ogromnim gubicima Rusa kod Avdijivke pa izvršio suicid

Preuzmite sliku

Andrej “Murz” Morozov, ruski vojni bloger, izvršio je samoubistvo nedugo nakon što je otkrio razmjere gubitaka moskovskih trupa u borbama za Avdijivku, izvijestilo je više ruskih Telegram kanala.

Vijest o smrti blogera objavila je i ruska državna novinska agencija TASS, pozivajući se na Aleksandara Kofmana, dužnosnika Donjecke Narodne Republike.

Morozov je vodio vlastiti kanal o događajima u zoni “specijalne vojne operacije”. Imao je više od 100 hiljada pretplatnika. Jutros je objavio niz postova u kojima je poručio kako namjerava izvršiti suicid. Zamolio je svoje pratitelje da “ne budu tužni” zbog njegove smrti i zatražio da bude pokopan u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici.

Samo nekoliko dana ranije, vojni bloger je objavio da je Rusija izgubila 16.000 vojnika i 300 oklopnih vozila u bitci za Avdijivku, važan grad na istoku Ukrajine. Podsjetimo, Rusi su pokrenuli veliku ofenzivu na spomenuti grad u oktobru prošle godine.

Rekao da je pod pritiskom morao izbrisati objavu

Morozov je jutros napisao kako je bio prisiljen izbrisati objavu o ruskim gubicima sa svog kanala. Sugerirao je da su ruski propagandisti predvođeni Vladimirom Solovjovim, Putinovim saveznikom, izvršili pritisak na njega da izbriše objavu.

“Političke prostitutke predvođene Vladimirom Solovjovim su prevelike kukavice da same povuku okidač. Ja ću to učiniti, ustrijelit ću se”, poručio je Morozov. Ranije su propagandisti Julija Vitjazeva i Armen Gasparjan nazvali Morozova “go*nom” te ga optužili da promiče defetizam i “brutalno diskreditira” rusku vojsku.

Avdijivka, koja je prije rata imala 32.000 stanovnika, pala je u ruke ruskih snaga 17. februara. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopćio je da je odluka donesena kako bi se spasili životi njegovih vojnika.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je jučer da je Moskva pretrpjela “minimalne gubitke” u borbama za grad. Također je najavio da će moskovska operacija zauzimanja grada biti uključena u vojne udžbenike. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje