Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ruski biznismen Abramovič izgubio tužbu protiv sankcija EU-a

Preuzmite sliku

Ruski milijarder Roman Abramovič u srijedu je izgubio pravni spor protiv sankcija koje mu je uvela Evropska unija (EU) zbog ruskog rata protiv Ukrajine.

EU je sankcionisao ruske zvaničnike i biznismene, zamrzavajući milijarde dolara ruske imovine, nakon početka rata Moskve protiv Ukrajine u februaru 2022. Abramovič, bivši vlasnik britanskog fudbalskog kluba Chelsea, osporio je ove mjere.

“Opšti sud odbacuje tužbu gospodina Abramoviča, čime je potvrdio restriktivne mjere preduzete protiv njega”, navodi se u saopštenju Suda pravde Evropske unije.

Napominje se da EU “u stvari nije pogriješio u svojoj procjeni” odlučivši da zatim zadrži Abramovičevo ime na spornim spiskovima.

“Sud nadalje primjećuje da uvrštavanje i održavanje imena Abramoviča na spiskovima o kojima je riječ ne predstavlja neopravdanu i nesrazmjernu povredu njegovih osnovnih prava, koja posebno uključuju pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života, slobodu poslovanja i slobodno kretanje”, dodaje se u saopštenju.

U martu 2022. EU je saopštio da Abramovič ima “duge i bliske veze” sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, pomažući mu da “održi svoje značajno bogatstvo”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje