Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ruski ambasador: Zapad približava čovječanstvo nuklearnom armagedonu

Preuzmite sliku

Zapadne zemlje na čelu sa SAD, isporukom Ukrajini municije sa osiromašenim uranijom, nepovratno vode svijet do opasnog stadijuma, izjavio ruski ambasador u SAD.

Iza tog stadijuma, dodao je ruski ambasador Anatoly Antonov, jasno se nazire nuklearni armagedon.

Na ovaj način je ambasador komentarisao izjave administracije Bijele kuće o tome da je municija sa osiromašenim uranijumom običan tip naoružanja koji se primenjuje već nekoliko desetina godina i ne predstavlja veću opasnost.

“Veoma je teško da se komentarišu gluposti ovog tipa. Američki činovnici su svojim neodgovornim izjavama ponovo dotakli dno. Ukrajini se neprestano isporučuje smrtonosno naoružanje kojim se ubijaju civili, kuće, škole, bolnice, vrtići“, konstatovao je Atonov, a prenosi Sputnjik.

Ruski ambasador je obratio pažnju na to da su negativne posljedice upotrebe takve vrste municije više puta potvrdili zapadni novinari. Prilikom korišctenja takve vrste municije radioaktivna prašina, koja je nevjerovatno toksična je podložna dekontaminaciji i može da izazove rak.

“Amerikanci to veoma dobro znaju, jer su oni takvo oružje koristili u Iraku i Jugoslaviji. Žrtve su patile od smrtonosnih bolesti, a njihova djeca su se rađala sa urođenim manama“, podsjetio je ruski ambasador.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje