Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ruska raketa Sarmat: ‘Sotona’ sposobna pogoditi bilo koju tačku na svijetu

Preuzmite sliku

Prilikom prvog testiranja balističke rakete Sarmat u aprilu prošle godine, Putin je rekao da će ovo oružje ‘natjerati neprijatelje Rusije da zastanu i razmisle’.

Prilikom prvog testiranja balističke rakete Sarmat u aprilu prošle godine, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će ova raketa natjerati neprijatelje Rusije da zastanu i razmisle.

Opisujući ovu raketu, koja je nazvana Sotona, ruski predsjednik je rekao “kako je ona bez premca i da joj dugo neće biti ravne” u svijetu.

Raketa Sarmat teška je 220 tona, duga je više od 35 metara, a ima domet između 10.000 i 18.000 kilometara, što je čini sposobnom da pogodi bilo koju tačku na svijetu.

Može nositi deset nuklearnih bojevih glava i može lansirati maksimalni teret od 50 megatona TNT-a.

Raketa Sarmat dizajnirana je za izbjegavanje protivraketnih odbrambenih sistema zahvaljujući tehnologiji koja ovim sistemima daje kratko vrijeme za početak praćenja.

Američka raketa

Nasuprot ovoj raketi, Sjedinjene Američke Države od 2014. godine razvijaju interkontinentalnu raketu nazvanu LGM-35A Sentinel.

Očekuje se da će domet ove rakete premašiti 5,5 hiljada kilometara, a može dosegnuti bilo koji cilj na svijetu u roku od 30 minuta.

Raketa će biti opremljena nuklearnom bojevom glavom tipa W87-1. Raketa može lansirati nuklearnu bojevu glavu na polovini puta, kako bi bojeva glava išla u smjeru cilja.

Očekuje se da će prvi test ove američke rakete biti obavljen 2023. godine, a da će u službu ući 2029. godine, piše Al Jazeera.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,