Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rusija zaustavila dotok nafte Poljskoj

Preuzmite sliku

Kompanija PKN Orlen tvrdi da može u potpunosti snabdjeti svoje rafinerije morskim putem te da zaustavljanje snabdijevanja naftovodom neće utjecati na isporuku goriva potrošačima.

Rusija je zaustavila dotok nafte u Poljsku naftovodom Družba, objavio je Daniel Obajtek, izvršni direktor poljske rafinerije PKN Orlen, prenosi Hina.

„Efikasno osiguravamo zalihe. Rusija je zaustavila dotok u Poljsku, za što smo spremni. Iz Rusije dolazi samo 10 posto sirove nafte, a zamijenit ćemo je drugim izvorima“, napisao je Obajtek na Twitteru.

PKN Orlen objavio je da može u potpunosti snabdjeti svoje rafinerije morskim putem te da zaustavljanje snabdijevanja naftovodom neće utjecati na isporuku benzina i dizela potrošačima.

Kompanija je od februara, nakon isteka ugovora s ruskim Rosneftom, naftu dobivala u sklopu ugovora s ruskim Tatneftom.

Izuzeti od sankcija

Cjevovod Družba izuzet je od sankcija koje je Evropska unija nametnula Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Družba snabdjeva naftom Poljsku, Njemačku, Mađarsku, Češku i Slovačku. Izostavljena je iz sankcija kako bi se pomoglo zemljama s ograničenim alternativama dobave nafte.

Orlen je nakon početka invazije na Ukrajinu i prije evropskog embarga na rusku naftu koja dolazi morskim putem prestao kupovati rusku naftu i goriva.

Trenutno energent nabavlja iz zapadne Afrike, sa Sredozemlja, Meksičkog zaljeva i od arapskih zemalja.

Sa saudijskim ARAMCO-om Orlen ima ugovor od 2022. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,