Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rusija zabranila korištenje kriptovaluta za plaćanje bilo čega

Preuzmite sliku

Rusi odsad mogu ulagati u kriptovalute, no ne mogu ih koristiti ni za što drugo.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u subotu zakon o nacionalnoj zabrani korištenja kriptovaluta za plaćanja. Odluka dolazi nakon što su ruska vlada i središnja ruska banka raspravljale o tome što bi trebale učiniti u vezi s kriptovalutoma.

U januaru je Banka Rusije predložila zabranu kriptovalute za plaćanja ili ulaganja, piše Engadget. U februaru je rusko Ministarstvo finansija podnijelo vladi nacrt kripto propisa koji dopušta ulaganje u digitalnu imovinu poput Ethereuma ili Bitcoina, ali ne i njihovo korištenje za kupnju stvari.

Zakon koji zabranjuje korištenje kriptovaluta za plaćanje usluga objavljen je na web stranici ruskog parlamenta. U njemu se navodi da je ruska vlada zabranila prijenos ili prihvaćanje digitalne finansijske imovine kao naknade za prenesenu robu, pružene usluge, izvedene radove i druge načine koji dopuštaju preuzimanje plaćanja za robu digitalnom financijskom imovinom, osim ako je drugačije navedeno saveznim zakonima.

Rusija je raspravljala o kriptovalutama otkako je ta zemlja izvršila invaziju na Ukrajinu početkom 2022. godine. Kao rezultat toga, velike kripto firme poput Binancea i Coinbasea rekle su da će se pridržavati zakona SAD-a ili EU-a o ograničavanju korištenja kripto razmjena za ruske državljane.

Kripto zakonodavstvo u Rusiji vrlo je komplikovano budući da je centralna banka te zemlje prethodno pozvala na zabranu rudarenja Bitcoina i kripto transakcija, ali je početkom 2022. rusko Ministarstvo finansija reklo da će biti potrebno dopustiti razvoj tehnologije kriptovaluta.

Predsjednik Putin imao je pozitivne komentare o rudarenju Bitcoina još u januaru kada je rekao da Rusija ima “konkurentske prednosti”, uključujući “višak električne energije i dobro obučeni radnici dostupno u Rusiji” za rudarenje te kriptovalute.

Putinovi komentari uslijedili su nakon što je rusko ministarstvo finansija poručilo da bi bilo “potrebno dopustiti” razvoj ovih vrsta tehnologija te da zabrana kripto nije potrebna. Putin je u video pozivu s članovima vlade govorio o zabrani rudarenja bitcoina i transakcija kriptovalutama te rekao da “središnja banka ima svoj stav, te da širenje ove vrste aktivnosti nosi određene rizike”.

Rudarenje kriptovalute je proces provjere transakcija na blockchainu i “kovanja” novih kovanica ili tokena pomoću računara. Rudarenje Bitcoina je proces koji koristi puno energije i zahtijeva sve snažnije i sve skuplje specijalizirane strojeve.

Ruski rudari Bitcoina daju 10 posto računalne snage Bitcoin mreži, ali vlasti zemlje su nekoliko puta govorile o ograničenjima za tu industriju.

Kina, koja je u jednom trenutku bila mjesto gdje se odvijala većina aktivnosti rudarenja Bitcoina, nedavno je zabranila tu praksu zbog zabrinutosti za okoliš. Kineska zabrana rudarenja Bitcoina od tada je uzrokovala migraciju rudara u druge zemlje. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,