Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rusija uvijek nađe put da uvuče svoje energente u Evropu

Preuzmite sliku

Ovisnost o ruskoj nafti i plinu sada je prošlost, tvrdi predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Ukrajinski dužnosnici i poslovni ljudi iz energetike kažu, međutim, da se velike količine ruskih ugljikovodika, posebno nafte, i dalje slijevaju u Evropu i finansiraju Putinov ratni stroj. Posrednici kupuju rusku sirovu naftu i zaobilaznim putevima prevoze je do Evrope gdje su im ”zadnja vrata širom otvorena”. Oleg Ustenko, ekonomski savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, smatra da ”Evropa mora naći neki put da zatvori te rupe, jer tim novcem finansira sama ubistva u Evropi, odnosno evropskog naroda.”

“To je posve legalno, ali i posve nemoralno. Samo zato što je nešto dopušteno ne znači da ne bismo trebali ništa ne poduzimati u vezi s tim”, rekao je Ustenko.

Sirova nafta uvijek nađe put do globalnog tržišta. Nafta se lako može miješati s drugim pošiljkama u tranzitnim zemljama pa se stvaraju pošiljke kojima je teško odrediti zemlju porijekla. Proces rafiniranja neophodan je za svaku praktičnu primjenu i tim procesom uklanjaju se tragovi primarnih sirovina.

U ponedjeljak je britansko nevladino udruženje Global Witness objavilo izvještaj koje pokazuje da se ruska nafta konstantno prodaje po cijeni koja daleko premašuje gornju utvrđenu granicu od 60 dolara koju je u decembru utvrdila grupa G7 (industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta).

“Činjenica da ruska nafta i dalje kola svijetom svjesno je zaobilaženje zapadnih sankcija, a ne slučajnost”, kaže Mai Rosner, koja je radila na izvještaju. “Vlade su fosilnim gorivima širom otvorile zadnja vrata, a trgovci i velike naftne kompanije služe se rupama u zakonima i propisima kako bi mogli nastaviti i poslovati kao i obično”. (Politico)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,