Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rusija upozorila evropske zemlje: “Ovo vodi do eskalacije sukoba”

Preuzmite sliku

Rusija je danas osudila odluku Danske i Nizozemske da doniraju Ukrajini borbene avione F-16, upozorivši da će to dovesti do eskalacije sukoba.

Danska i Nizozemska u nedjelju su objavile da će dati Ukrajini avione F-16. Prvih šest aviona bit će isporučeno oko Nove godine.

“To što je Danska sada odlučila donirati 19 aviona F-16 Ukrajini vodi do eskalacije sukoba”, rekao je ruski veleposlanik Vladimir Barbin, a prenijela novinska agencija Ritzau.

“Skrivajući se iza premise da sama Ukrajina mora odrediti uslove za mir, Danska želi svojim djelima i riječima postići da Ukrajina nema drugog izbora nego nastaviti vojni sukob s Rusijom”, rekao je.

Danski ministar obrane Jakob Ellemann-Jensen rekao je da će Ukrajina moći koristiti donirane avione F-16 samo na svom teritoriju.

“Doniramo oružje pod uslovom da ga se koristi da se otjera neprijatelja s teritorija Ukrajine. I ne više od toga”, rekao je Ellemann-Jensen u ponedjeljak.

“To su uslovi, bilo da je riječ o tenkovima, borbenim avionima ili nečem drugom”, dodao je.

Danska će Ukrajini dati 19 aviona. Nizozemska ima 42 aviona F-16 na raspolaganju, ali još nije odlučila hoće li ih sve donirati.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju da će avioni ojačati ukrajinske zračne snage i pomoći u protuofanzivi protiv ruskih snaga.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,