Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rusija: Ukrajinski napadi na ruska nuklearna postrojenja mogli bi izazvati katastrofu u Evropi

Preuzmite sliku

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova upozorila je da da ukrajinski napadi dronovima na ruska nuklearna postrojenja mogu dovesti do katastrofe u Evropi.

U saopćenju na web stranici Ministarstva, Zaharova je osudila ukrajinski napad na rusku nuklearnu elektranu Kursk, rekavši da je Kijev “krenuo putem nuklearnog terorizma“.

“Ovo nije prvi put da Kijev ugrožava sigurnost nuklearne elektrane Kursk. U avgustu 2022. godine, kao rezultat akcija ukrajinskih diverzanata, oštećeni su stubovi dalekovoda, što je stvorilo rizik za siguran rad elektrane“, navela je Zaharova.

Ona je pozvala Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) i Ujedinjene nacije (UN) da obrate pažnju na takve akcije.

“Rusija, sa svoje strane, snažno osuđuje zlonamjerne planove Ukrajine da aktivno koristi terorističke metode protiv ruskih nuklearnih elektrana, što bi moglo dovesti do nuklearne katastrofe velikih razmjera u Evropi“, rekla je Zaharova.

Rusija je u petak saopćila da je ukrajinski dron eksplodirao samo nekoliko kilometara od nuklearne elektrane Kursk, koja se nalazi u blizini granice Rusije i Ukrajine. Kao rezultat toga, oštećena je stambena zgrada, pri čemu nije bilo žrtava, saopćile su lokalne vlasti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,