Srijeda, 21. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rusija tvrdi da je odbila veliki ukrajinski napad

Preuzmite sliku

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je rano u ponedjeljak da su ruske snage osujetile veliki ukrajinski napad u istočnoj provinciji Donjeck, iako je nejasno da li je to bio početak ukrajinske kontraofanzive.

Ministarstvo je, u rijetkom ranojutarnjem video snimku, saopćilo da su ruske snage odbile ukrajinski napad “velikih razmjera” u nedjelju na pet tačaka u južnom Donjecku, jednom od četiri ukrajinska regiona koje je Rusija nezakonito anektirala prošle jeseni.

– Cilj neprijatelja je bio da probije našu odbranu na, po njegovom mišljenju, najranjivijem sektoru fronta – rekao je portparol ministarstva Igor Konašenkov.

– Neprijatelj nije ispunio svoje zadatke. Nije imao uspjeha – dodao je.

Konašenkov je rekao da je poginulo 250 ukrajinskih vojnika, uništeno 16 ukrajinskih tenkova, tri borbena vozila pješadije i 21 borbeno oklopno vozilo.

Ukrajina nije komentarisala događaje, a ona često čeka do završetka svojih vojnih operacija da potvrdi svoje akcije, namećući u međuvremenu zamračenje vijesti. Nije jasno zašto je rusko ministarstvo odbrane čekalo ponedjeljak ujutro da objavi napad, za koji je rečeno da je počeo u nedjelju ujutro, prenosi AP.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje