Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rusija: “Pustiti Ratka Mladića na slobodu iz humanih razloga”

Preuzmite sliku

Nakon informacija o lošem zdravstvenom stanju osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, reagovali su iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

“Vidjeli smo medijske napise o hospitalizaciji Ratka Mladića u Haagu uzrokovanoj naglim pogoršanjem njegova zdravstvenog stanja”, navodi se u tvitu koji je uputila Marija Zakharova, porparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

“Smatramo da bi bila ispravna odluka Rezidualnog mehanizma da oslobodi Ratka Mladića iz humanih razloga”, dodaje Zakharova u tvitu o osuđenom ratnom zločincu.

Podsjetimo, medijski stupci su proteklih dana bili prepuni napisa o zdravlju bivšeg komandanta VRS i za genocid osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

“Nažalost, nemam dobre vijesti. Njegovo stanje je prilično loše i pogoršava se iz minute u minutu. Toliko je fizički slab da ne može hodati ni 20 metara bez odmora“, rekao je Darko Mladić agenciji TAS.

On je dodao da “postoji upadljivo pogoršanje kognitivnih funkcija, što je očekivano, jer ljekari nisu liječili posljedice moždanih udara“.

“Ima povišen nivo šećera, što ljekari ne dovode pod kontrolu i to ubrzava sve ove procese. On je sve slabiji“, rekao je Darko Mladić.

Podsjetimo, Ratko Mladić je 8. juna prošle godine pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana. Haški tribunal je Mladića proglasio krivim za ubistva, kršenje običaja ratovanja, deportacije, nehumano premještanje stanovništva, terorisanje, napade na civile, genocid u Srebrenici.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,