Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rusija proizvela prve nuklearne bojeve glave za super torpedo Posejdon

Preuzmite sliku

Rusija je proizvela prve nuklearne bojeve glave za super torpeda Posejdon sa sopstvenim pogonom koja se razvijaju za raspoređivanje na nuklearnoj podmornici Belgorod, izvijestio je u ponedeljak TASS, pozivajući se na neidentifikovani izvor odbrane.

Nakon novogodišnje poruke u kojoj se Zapad opisuje kao istinski neprijatelj Rusije u ratu protiv Ukrajine, predsjednik Vladimir Putin poslao je nekoliko signala da Rusija neće odustati. On je poslao hipersonične projektile na Atlantik i imenovao svog vrhovnog generala da predvodi ratne napore.

Američki i ruski zvaničnici opisali su Posejdona kao novu kategoriju oružja za odmazdu, sposobnog da izazove radioaktivne okeanske talase kako bi obalne gradove učinio nenastanjivim.

– Prvi komadi Posejdona su proizvedeni, a podmornica Belgorod će ih dobiti u bliskoj budućnosti – citira izvor TASS.

TASS navodi da su glavne komponente Posejdona, uključujući nuklearni reaktor koji će torpedu dati vlastiti izvor energije, uspješno završene. Posada nuklearne podmornice Belgorod takođe je završila testove sa modelima torpeda, navodi TASS.

Ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Putin je prvi put najavio ono što će postati poznato kao Posejdon 2018. godine, rekavši da je to iz temelja nova vrsta strateškog nuklearnog oružja, potvrđujući da će imati vlastito nuklearno napajanje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje