Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rusija i Ukrajina u međusobnim optužbama: Uništena ključna brana u Ukrajini

Preuzmite sliku

Ukrajina i Rusija optuživale su se međusobno u utorak za dizanje u zrak brane što je izazvalo velike poplave na jugu Ukrajine, dok je Rusija saopćila da je osujetila još jednu ukrajinsku ofanzivu na istočni Donjeck i nanijela joj velike gubitke.

Rusija je pokrenula novi val zračnih napada preko noći na Kijev, a Ukrajina je saopćila da su njeni sistemi protuzračne odbrane oborili više od 20 krstarećih projektila na prilazu gradu.

Južna komanda Oružanih snaga Ukrajine saopćila je da su ruske snage digle u zrak branu Nova Kahovka iz sovjetskog doba u okupiranoj oblasti Herson.

Neprovjereni video snimci na društvenim mrežama pokazuju intenzivne eksplozije oko brane i vodu koja se probija. Brana, visoka 30 metara i duga 3,2 kilometra, izgrađena je 1956. godine na rijeci Dnjepar.

Ona ima vodu jednaku onoj u Velikom slanom jezeru u američkoj državi Utah, a također snabdijeva vodom Krim, koji je Rusija pripojila 2014. godine, i nuklearnu elektranu Zaporožje, koja je također pod ruskom kontrolom.

“Razjašnjavaju se razmjeri uništenja, brzina i količina vode, te vjerovatna područja poplave “, objavila je ukrajinska vojska.

Ruske novinske agencije javile su da je brana uništena u granatiranju, dok se navodi da gradonačelnik grada Nove Kahhovke, koji je pod kontrolom Rusije, okrivljuje čin “terorizma”, što je ruska skraćenica za napad Ukrajine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje