Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rusi tvrde da je uzrok eksplozije na Krimskom mostu automobil bomba

Preuzmite sliku

Požar na mostu koji povezuje Krim s kopnenim dijelom Rusije izazvan je automobilom bombom, saopštio je Nacionalni antiteroristički komitet, prenose ruske agencije, dodajući da je drumski dio Krimskog mosta oštećen.

“Danas u 6.07 (03.07 GMT) na drumskom dijelu Krimskog mosta…. eksplodirao je automobil bomba koji je zapalio sedam željezničkih cisterni koje su se kretale ka Krimu”, naveo je taj komitet.

Jutros su ruske agencije javile da je požar izbio na drumsko-željezničkom mostu koji povezuje Krim pripojen 2014. godine, s kopnenim dijelom Rusije, i da je zaustavljan saobraćaj na njemu.

Krimske željeznice objavile su nešto ranije da se zapalila cisterna na kraju kompozicije voza.

Portparol Kremlja rekao je za agenciju Ria Novosti da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio formiranje vladine komisije da se utvrde činjenice.

 • Prema Nacionalnom antiterorističkom komitetu, trake na mostu predviđene za automobilski sobraćaj su oštećene, ali njegov luk nije pogođen.

  Šef Krimske skupštine, regionalog parlamenta koji je uspostavila Rusija, Vladimir Konstantinov, osudio je udar, kako je rekao, “ukrajinskih vandala”.

  Ruski antiteroristički komitet nije, za sada, okrivio nikoga za eksploziju.

  Drumsko-željeznički Krimski most, izgrađen po naređenju ruskog predsjednika Putina, a otvoren za saobraćaj 2018. godine, prelazi preko Kerčkog prolaza i povezuje ruski kopneni dio s krimskim poluostrvom.

  Tim mostom se prevozi vojna oprema ruske vojske koja se bori u Ukrajini.

  Ukoliko se pokaže da Ukrajina stoji iza požara i ekspozije na Krimskom mostu, to bi predstavljalo porazno saznanje za Rusiju da ukrajinske snage mogu oštetiti tako važnu infrastrukturu daleko od fronta, navodi agencija France-Press.

  Vezano | Gori most koji povezuje Krim sa Rusijom: Eksplozija se čula kilometrima daleko

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje