Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rusi granatirali 2 hemijske tvornice, u jednoj istekla ogromna količina nafte

Preuzmite sliku

Rusko granatiranje hemijske tvornice Azot u ukrajinskom gradu Severodonecku izazvalo je veliki požar u subotu nakon isticanja tona nafte, a u susjednoj pokrajini Donjeck, izvijestili su ruski mediji, primijećen je ogroman oblak dima koji se diže u zrak nakon eksplozije u gradu Avdiivku u kojem se nalazi još jedna hemijska tvornica.

Sedmice borbe za Severodoncek, mali grad u pokrajini Luhansk koji je postao fokus ruskog napredovanja u istočnoj Ukrajini, uništili su dijelove grada i jedni su od najkrvavijih napada od početka rata 24. februara.

Guverner Luhanska Serhiy Gaidai nije rekao je li požar u tvornici, u kojoj su se sklonile stotine civila, ugašen. Reuters nije mogao nezavisno provjeriti navode.

Gaidai je rekao da u Severodonecku bez prestanka bjesne borbe. Ranije je također rekao da ruske snage kontroliraju veći dio grada, ali da Ukrajina kontrolira hemijsku tvornicu Azot.

Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga rekao je da su ukrajinski branitelji u subotu odbili ruski napad u jednom dijelu Severodonecka, dok se borbe nastavljaju u drugom.

Ukrajinske snage također su potisnule ruski napad na tri mala grada sjeverozapadno od Slavjanska u pokrajini Donjeck, dok se borbe nastavljaju u četvrtom naselju u tom području, kao i istočno od grada, objavilo je na Facebooku .

Ruska novinska agencija RIA objavila je video za koji kaže da je snimljen iz Donjecka na kojem se vidi veliki oblak dima koji se diže iz grada Avdiivke, kojeg trenutno drže ukrajinske snage i koji se nalazi sjeverno od grada Donjecka, koji je pod kontrolom ruskih separatista.

Reuters nije mogao odmah potvrditi izvješće RIA-e niti autentičnost videa.

Početkom maja najmanje 10 ljudi je ubijeno, a 15 ranjeno u ruskom granatiranju tvornice koksa u Avdiivki, rekao je regionalni guverner.

Tvornica koksa pripada ukrajinskoj čeličani Metinvest BV koja je u martu saopćila da su granate pogodile teritorij tvornice, oštetivši neke od njezinih objekata. Tvornica je već obustavila rad nakon ruske invazije. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje