Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rumunke progovorile o tome kako im je Tate pristupao na društvenim mrežama

Preuzmite sliku

Daria Gusa imala je 16 godina i još je išla u školu, kada kaže da je primila privatnu poruku na Instagramu od Andrewa Tatea, uglednog influencera gotovo 20 godina starijeg od nje.

“Samo je pisalo ‘Rumunska djevojka’ i stavio je neki koketni emoji”, rekla mi je Daria. “Bila sam zbunjena jer sam imala samo 200 pratitelja, a to je bio privatni račun.”

Ona je jedna od dvoje tinejdžera koji su za BBC opisali kako su im Andrew Tate i njegov brat Tristan pristupili putem interneta, očito koristeći standardnu formulu.

“Bilo je očito da smo srednjoškolke”, rekla je Daria. “Imali smo svoju srednju školu u našoj biografiji i sve ostalo. Mislim da je samo pokušavao pronaći djevojke koje su bile po mogućnosti što nevinije ili naivnije moguće.” Pokazala je BBC-ju screenshot poruke na koju nikada nije odgovorila. Ali kaže da su neki od njenih prijatelja jesu.

 • Daria, koja je sada na Univerzitetu u Ujedinjenom Kraljevstvu, kći je istaknutog rumunskog političara i osjeća da može javno govoriti dok mnogi to odbijaju.

  Braća Tate trenutno su u pritvoru u trajanju od 30 dana u Rumuniji dok policija istražuje navode o silovanju i trgovini ljudima, što obojica poriču. Čini se da u videu objavljenom na internetu Andrew Tate upućuje druge kako pristupiti ženama na društvenim mrežama. “Prema mom iskustvu, ono što izaziva intrigu i inspirira ih da odgovore je… Pitam ih gdje su”, kaže on u snimci. “Ponekad radi intrige, stavim potpuno besmislen emoji na kraj: trešanju, ili naranču, ili jagodu.”

  Otkako je ispričala svoja iskustva, Daria kaže da su je mnogi mladići optužili da laže.

  “Čak me i momci koje sam poznavala iz srednje škole nazivaju lažljivicom jer sam rekla da sam jednom primila poruku od Andrewa Tatea”, rekla je. “Ali oni ne nalaze ništa čudno u svim ostalim optužbama.” Kaže da mnogi muškarci njenih godina idoliziraju Andrewa Tatea, koji ima 36 godina. “Ovo je veliki problem”, dodaje, “jer se ne možemo probuditi za 20 godina s dva miliona Andrewa Tatesa.”

 • U reklami za svoje online kurseve o manipuliranju i iskorištavanju žena, Andrew Tate kaže: “Vodim web-cam studio više od desetljeća… Preko 50% mojih zaposlenika zapravo su bile moje djevojke u to vrijeme i, od svih mojih djevojaka, NIJEDNA nije bila u industriji zabave za odrasle prije nego što je upoznala mene.”

  Opisuje svoj posao kao “upoznati djevojku, otići na nekoliko spojeva, spavati s njom… natjerati je da se zaljubi u mene, do mjesta gdje bi učinila sve što joj kažem”, a onda je pridobiti i ispred web-kamere kako bismo se zajedno obogatili.”

  Ranije je izjavljivao da nikada ne bi izlazio sa ženom starijom od 25 godina.

  Gabriela (nije njeno pravo ime) imala je 17 godina kada ju je na društvenim mrežama kontaktirao Tristan, brat Andrewa Tatea – iako se kasnije pretvarala da ima 19 godina. Tražila je da je zovemo Gabriela kako bismo prikrili njezin identitet. Pokazala je BBC-ju njegovu početnu poruku, koja je glasila “Lijepa si”.

 • “Znala sam da koristi isti pristup s drugim djevojkama”, rekla je. “Uvijek počinje razgovor istom rečenicom: ‘Lijepa si’.”

  Gabriela kaže da je njena prijateljica dobila potpuno istu uvodnu poruku od Tristana Tatea. U svom videu na internetu, Andrew Tate kaže da fraza ‘”ti si lijepa” nije loša kao početak, i nastavlja ocrtavati ono što opisuje kao “savršen primjer” razgovora.

  Nakon što je ustanovio gdje se žena nalazi, gospodin Tate savjetuje muškarcima da pitaju: “Zašto te nikad ne vidim? Gdje se skrivaš?” “99% njih kaže da se ne skrivaju”, kaže on u snimci. Čini se da se upravo to dogodilo u razmjeni poruka s Gabrielom.

  Screenshotovi onoga za što se pretpostavlja da je njen razgovor s Tristanom Tateom pokazuju da je njegova sljedeća poruka upravo onakva kakvom je Andrew opisuje: “Čini mi se da sam te već negdje vidio u gradu. Je li to moguće? Gdje si se skrivala?”

  “Vjerovatno je”, odgovara Gabriela. – Nisam se skrivala.

  Gabriela kaže da ju je pozvao van svojim automobilom kao i na zabavu, iako je ona to odbila. Dalje poruke pokazuju da je razgovor naglo prekinut nakon što je ona objavila video o njemu na društvenim mrežama.

 • “Važni ljudi vam nikada neće htjeti pisati ako vide da radite ovakve stvari. Ovo je samo prijateljsko upozorenje”, stoji u jednoj od njegovih posljednjih poruka. Nema ničeg protuzakonitog u tome što braća Tate kontaktiraju djevojke od 16 ili 17 godina online ili ih pozivaju van.

  Ali svjedočanstva ovih mladih žena, zajedno s komentarima Andrewa Tatea na internetu, sugeriraju unaprijed planiranu metodu za uspostavljanje kontakta.

  BBC je vidio snimke zaslona koje potvrđuju tvrdnje ovih žena. Čini se da su poruke poslane s adresa čije korisničko ime odgovara onom koje su koristili Andrew i Tristan Tate prije nego što im je zabranjen pristup aplikaciji.

  Međutim, BBC nije uspio nezavisno provjeriti njihovu autentičnost, niti utvrditi jesu li poruke poslali sami Andrew i Tristan Tate ili neko ko radi u njihovo ime. BBC je ove tvrdnje iznio braći Tate preko njihovog advokata i zatražio njihov odgovor.

  Ažuriranja društvenih medija nastavila su se pojavljivati na računima Andrewa Tatea, čak i dok su u pritvoru. U četvrtak je napisao da je pet osoba dobilo ovlaštenje da ga posjete u pritvoru, uključujući 22-godišnjeg američkog influencera Adina Rossa koji ima milione pratitelja, koji je rekao da leti za Rumuniju u četvrtak.

  Protiv braće Tate još nije podignuta optužnica. Njihov pritvor od 30 dana ističe za nešto više od sedam dana. Uprkos svim videima ispovjedanja i komentarima o njihovom ličnom životu, optužbe protiv njih ostaju nedokazane, bilo kakav dokaz protiv njih, skriven je – za sada – od očiju javnosti, piše BBC.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,