Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rishi Sunak je novi britanski premijer

Preuzmite sliku

Četrdesetdvogodišnji Rishi Sunak nasljednik je Liz Truss na mjestu lidera Konzervativne stranke i premijera. Njegova protukandidatkinja, Penny Mordaunt, nije uspjela osigurati potrebnu podršku kolega i odustala je dvije minute prije isteka oficijelnog roka. BBC saznaje da su joj pojedine kolege sugerisale da odustane i da nazove Sunaka, prenosi N1.

Velika Britanija je dobila i prvog britansko-azijskog premijera u historiji.

Sunak je treći britanski premijer u samo nekoliko mjeseci što je znatno poljuljalo kredibilitet Konzervativne stranke i Velike Britanije na međunarodnoj sceni.

Sunak se u svojoj utrci za premijera opredijelio za rješavanje ekonomskih problema i ujedinjenje stranke.

Bivši kancelar (od februara 2020. do jula 2022.), Rishi Sunak uživao je u brzom usponu od izbora 2015. za poslanika u Richmondu (Yorks) do samog vrha na mjestu premijera.

Ali šta znamo o njemu?

Sunak je rođen u Southamptonu 1980. godine od roditelja indijskog porijekla koji su emigrirali iz istočne Afrike. Njegov otac je bio ljekar opšte prakse, a majka je vodila svoju apoteku. Sunak postaje premijer na upravo na indijski praznik svjetla – Diwali.

Školovao se u privatnom internatu Winchester College, Oxford University i Stanford University u Kaliforniji.

U SAD-u je upoznao svoju suprugu Akshatu Murty, kćer indijskog milijardera i IT mogula. Ona i Sunak imaju dvije kćerke.

Nikada nije javno komentirao koliko vrijedi, ali navodno ga je njegova karijera u finansijama prije ulaska u politiku učinila milionerom dok je još bio u dvadesetim godinama.

Finansije Sunaka i njegove porodice došle su pod intenzivnu kontrolu ove godine, a poreski poslovi njegove supruge stavljeni su u centar pažnje. Murty je tada rekla da će početi plaćati porez u Ujedinjenom Kraljevstvu na svoju zaradu u inostranstvu, ublažavajući politički pritisak na svog supruga.

Podsjećamo, Boris Johnson je sinoć članovima stranke objavio da se neće boriti za vodstvo konzervativaca, samim time i mjesto premijera. ‘To je najbolja odluka u ovom momentu’ – rekao je Johnson koji se još uvijek nalazi u žiži javnosti zbog kršenja covid 19 mjera dok je zemlja bila u striktnom lockdownu.

Treba naglasiti i to da će Sunak premijersku funkciju zvanično preuzeti nakon poziva kralja na ponudu mandata premijera, iako je po defaultu lider konzervativaca – premijer.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje