Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

“Rastući fenomen u svijetu kriminala”: Organizovani kriminal koristi Bluetooth uređaje za geolociranje kokaina

Preuzmite sliku

Obično se koriste tako da se pričvrste na predmet koji se ne želi izgubiti, nakon čega se povežu s vlasnikovim mobitelom ili tabletom, a baterija im može trajati bez punjena, između tri i šest mjeseci

“Rastući fenomen u svijetu kriminala”

“Rastući fenomen u svijetu kriminala,” tako je Europol opisao jednu pojavu, zbog koje je izdao i javno upozorenje.  Ta pojava se odnosi na upotrebu Bluetooth uređaja za praćenje i način na koji se tim uređajima koristi organizovani kriminal.

Bluetooth uređaj za praćenje

Šta su to Bluetooth uređaji za praćenje? Riječ je o malim uređajima dizajniranim tako da pomognu ljudima naći neke privatne predmete, poput ključeva u torbi, automobila kada su ukradeni i tome slično. Obično se koriste tako da se pričvrste na predmet koji se ne želi izgubiti, nakon čega se povežu s vlasnikovim mobitelom ili tabletom, a baterija im može trajati bez punjena, između tri i šest mjeseci.

No, kriminalci su shvatili, upozorava Europol, da se takvi mali uređaji pogodni i za geolociranje nedopuštene robe, na primjer, kokaina koji se skriven u raznim teretima.

Europol je priopćio da je u više navrata otkriveno da su pošiljke od preko 100 kilograma kokaina koje su otkrivene imale Bluetooth uređaje za praćenje, što je kriminalcima omogućavalo da prate šta se s drogom događa nakon što bude iskrcana iz kontejnera, te cestovnim putem transportirana do odredišta. Zahvaljujući tome, mogli su znati i je li droga sigurno stigla tamo gdje je trebala ili je policija otkrila i zaplijenila pošiljku.

Upozorenje Europola

Kako bi upozorio na zloupotrebu ove tehnologije, Europol je izdao ograničenu obavijest o ranom upozorenju svim državama članicama EU-a, kao i javnu verziju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje