Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Radnici u Belgiji stupili u štrajk upozorenja, traže povećanje plata

Preuzmite sliku

Radnici u Belgiji stupili su u jednodnevni štrajk upozorenja i traže povećanje plaća u jeku rasta cijena hrane i energije, javlja Anadolu Agency (AA).

Stotine radnika koji su u štrajku okupilo se ispred Belgijske federacije poslodavaca (FEB) u Briselu.

“Povećanje naših plata“, “Plin, struja i dividende su povećani, a plate nisu“ i “Bogatstvo mora biti pravedno podijeljeno“, neke su od poruka sa demonstrantskih transparenata.

Napominjući da im je kupovna moć posljednjih godina opala, demonstranti traže hitno povećanje plata.

Demonstrant Els Deschoemacker za AA je rekao da su protest organizirali u znak odbrane plata i dostojanstva radnika.

Podsjetivši da su poduzete hitne mjere kako bi se podržala kupovna moć stanovništva tokom pandemije COVID-19, Deschoemacker je naglasio da su takve vanredne mjere neophodne i danas u jeku rasta cijena.

“Radnici sve teže plaćaju račune na kraju mjeseca. Povećanje plata je neminovno zbog rasta cijena svih roba i usluga“, poručio je Deschoemacker i dodao da inflacija najviše šteti ljudima sa slabijim primanjima.

I demonstrantica Petra Paulus istakla je da su cijene energenata previše porasle, a da plate zaostaju za navedenim poskupljenjima. Navodeći da je inflacija u Belgiji na istorijski visokom nivou, Paulus je rekla da je normalno da radnici traže veće plate.

“Cijene hrane i goriva su veoma visoke i nije lako živjeti“, istakla je Paulus.

Zbog štrajka je prekinut i javni prevoz u Briselu. Gradski metro, tramvajski i autobuski saobraćaj su znatno reducirani jer se većina radnika pridružila štrajku.

U Belgiji je inflacija u martu dostigla 8,31 posto, najviši nivo još od 1983. godine. Glavni razlog rasta inflacije bio je rast cijena energenata.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,