Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Putin upozorio ruske umjetnike na krajnje opasno ponašanje i pozvao da ne potiču podjele u društvu

Preuzmite sliku

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je ruske umjetnike na “krajnje opasno ponašanje” i pozvao ih da “ne potiču podjele u društvu” prekoračujući granice slobode govora poput francuskog časopisa Charlie Hebdo.

Uvijek postoji krhka granica između onoga što zovem krajnje opasnim ponašanjem i slobode govora“, rekao je on na sastanku Konzultativnog vijeća za umjetnost i kulturu.

‘Možda nisu htjeli uvrijediti’

Naveo je primjer francuskog satiričkog časopisa Charlie Hebdo, koji je poznat po svojim karikaturama poslanika Muhammeda i koji je 2015. godine u Parizu bio na meti napada u kojemu je ubijeno 12 osoba, među kojima osmero članova uredništva lista.

“Pitanje je jesu li ti karikaturisti trebali vrijeđati muslimanske vjernike? (…) Možda nisu htjeli nikoga uvrijediti, ali su to učinili“, istaknuo je ruski predsjednik, kako prenosi Hina.

Time je reagirao na izjavu popularnog glumca Jevgenija Mironova, koji se pred ruskim predsjednikom požalio da konzervativni aktivisti i vlasti izvršavaju sve veći pritisak na umjetničku slobodu izražavanja u Rusiji.

“Sve ovisi o našem osjećaju za mjeru, kako dužnosnika, tako i umjetnika“, ocijenio je Putin.

‘Ukorjenjivanje’ cenzure u kulturi

“Dužnosnici nerijetko postupaju tako ne zato što bi htjeli suzbiti nešto (…) nego zato što većina njih ne želi da se kod nas dogodi ono što se dogodilo u Parizu”, istaknuo je.

“Moramo o tome povesti računa (…) i ne poticati podjele u društvu”, dodao je Putin. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,