Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Putin: Ukrajini ne pomažu ni ogromni resursi koji se upumpavaju u Kijev

Preuzmite sliku

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je Ukrajina izgubila desetine hiljada vojnika u kontranapadima koje izvodi već duže vrijeme, javlja Anadolu.

Održao je online sastanak sa ruskim Vijećem sigurnosti o ratu u Ukrajini.

Naveo je da bi se isporuke oružja Ukrajini mogle nastaviti, ali to samo produžava sukob.

“Zalihe bivše sovjetske municije i oružja u nekim zemljama NATO-a su u velikoj mjeri iscrpljene. Postojeći proizvodni kapaciteti na Zapadu također nisu dovoljni za brzo popunjavanje rezervi opreme i municije”, izjavio je ruski predsjednik.

Poručio je da zapadne zemlje nisu zadovoljne kontranapadom Ukrajine.

“Jasno je da su zapadni kustosi kijevskog režima razočarani rezultatima takozvanog kontranapada koji su najavile ukrajinske vlasti. Ne pomažu ni ogromni resursi koji se upumpavaju u Kijev, niti zapadno oružje”, istakao je Putin.

Naveo je da je Ukrajina pretrpjela značajne gubitke zbog “samoubilačkih napada”.

“Formacije ukrajinske vojske pretrpjele su velike gubitke kao rezultat samoubilačkih napada. Ovi gubici su iznosili desetine hiljada,”, kazao je Putin.

Pozivajući se na izvještaje da Poljska planira da pošalje trupe u Ukrajinu, Putin je rekao: “Što se tiče poljskih lidera, oni vjerovatno planiraju da formiraju koaliciju pod kišobranom NATO-a, a zatim otkinu veliki komad za sebe.”

Ističući da je Bjelorusija saveznik Rusije, Putin je rekao da “agresija na Bjelorusiju znači agresiju na Rusiju”.

“Odgovorit ćemo svim sredstvima koja su nam na raspolaganju. Reći ću samo jedno, ovo je veoma opasna igra i oni koji prave takve planove treba da razmišljaju o posljedicama”, dodao je ruski predsjednik.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,