Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Putin tvrdi da je ukrajinski parlament trenutno jedina legitimna vlast u toj zemlji

Preuzmite sliku

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da je ukrajinski parlament, odnosno Vrhovna rada, i njegov predsjedatelj prema Ustavu trenutno jedina legitimna vlast u Ukrajini, javlja Anadolu.

Govoreći na konferenciji za novinare u Taškentu u Uzbekistanu, prenošenoj uživo na ruskoj televiziji, Putin je naglasio da ukrajinski Ustav predviđa produženje parlamentarnog mandata, ali ne i predsjedničku vlast prema vanrednom stanju.

“Postoji član 111. Ustava Ukrajine, koji kaže da se u ovom slučaju (prema isteku predsjedničkog mandata i nemogućnosti održavanja izbora) nadležnost vrhovne vlasti, odnosno predsjedničke vlasti, prenosi na predsjednika parlamenta“, rekao je Putin.

Mandat ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog istekao je 20. maja. Predsjednički izbori u Ukrajini bili su zakazani za 31. mart, ali je glasanje otkazano zbog vanrednog stanja i opće mobilizacije.

Prošle sedmice je Putin izjavio da Moskva smatra da je legitimitet Zelenskog završen. Naglasio je da je u kontekstu nastavka pregovora sa Ukrajinom ključno utvrditi ko su odgovarajući i legitimni predstavnici za potpisivanje pravnih dokumenata.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,