Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Putin samo odabranim čestitao Novu godinu, a među njima i Aleksandar Vučić

Preuzmite sliku

Ruski predsjednik Vladimir Putin ove je godine odabrao samo birano društvo kojem je poslao čestitku povodom Nove godine, a među njima se našao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Kremlin.ru.

Putin je Vučiću čestitao i povodom nadolazećeg pravoslavnog Božića. Putin je istakao da su se “rusko-srpski odnosi u prošloj godini nastavili progresivno razvijati na principima strateškog partnerstva”.

“Praktična saradnja u trgovinskoj, ekonomskoj, kulturnoj i humanitarnoj sferi, produbljeno povjerenje, politički dijalog i koordinacija napora u međunarodnim i regionalnim poslovima, što je posebno potrebno u aktuelnoj teškoj geopolitičkoj situaciji“, napisao je Putin Vučiću.

Na popisu državnika kojima je Putin uputio čestitku ne nalazi se nijedno ime iz SAD-a, dok je u EU čestitku poslao samo mađarskom predsjedniku Viktoru Orbanu kojem je napisao da “uprkos teškoj međunarodnoj situaciji, odnosi između zemalja održavaju pozitivan trend“.

Čestitka iz Kremlja povodom novogodišnjih praznika upućena je i turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, kineskom Xi Jinpingu i predsjedniku Bjelorusije Aleksandru Lukašenku kojeg je Putin nazvao i prijateljem.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje