Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Putin planira radnu posjetu: Rizikuje hapšenje u mnogim zemljama širom svijeta ali ne i ovdje

Preuzmite sliku

Ruski predsjednik Vladimir Putin otputovat će ove sedmice u Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate u “radnu posjetu” tokom koje će se sastati sa Mohammedom bin Salmanom, saudijskim prijestolonasljednikom.

Putinovi “pregovori prvenstveno će se voditi s prijestolonasljednikom Saudijske Arabije”, rekao je u ponedjeljak pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov, prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS.

Prije putovanja u Saudijsku Arabiju, Putin će također održati “radnu posjetu” UAE, koji je trenutno domaćin globalnog klimatskog summita COP28 u Dubaiju, piše Politico.

“Nadam se da će ovo biti vrlo korisni pregovori koje smatramo iznimno važnim”, dodao je Ušakov.

Putin rizikuje hapšenje u mnogim zemljama širom svijeta zbog potjernice Međunarodnog kaznenog suda (ICC) za ratne zločine protiv njega izdane u proljeće 2023., a povezane s ruskom invazijom Ukrajine u punom opsegu. Kao posljedica toga, Putinova putovanja izvan njegove zemlje su ograničena – ali ni Saudijska Arabija ni UAE nisu ratificirali Rimski ugovor o osnivanju ICC-a, koji uspostavlja nadležnost suda, prenosi Tuzlanski.ba.

Saudijska Arabija se posljednjih mjeseci pokušala pozicionirati kao posrednik u Putinovom ratu protiv Ukrajine koji je u toku, bin Salman također je u više navrata razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje