Nedjelja, 25. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prvi put u historiji: Belgija trajno gasi reaktor Nuklearne elektrane Doel

Preuzmite sliku

U skladu sa Zakonom o denuklearizaciji koji su usvojile prethodne vlade u Belgiji, danas se gasi nuklearni reaktor Doel 3, koji je radio proteklih 40 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Uprkos energetskoj krizi u Evropi, danas će biti zaustavljen rad nuklearnog reaktora u mjestu Doel, sjeverno od lučkog grada Antwerpena.

Reaktor Doel 3, jedan od četiri reaktora Nuklearne elektrane Doel, gasi se zbog Zakona o izlasku iz nuklearne elektrane pripremljenog u skladu s odlukama prošlih vlada, a isključenje iz električne mreže najavljeno je u 21.15 sati po lokalnom vremenu.

To će biti prvo trajno gašenje nuklearnog reaktora u Belgiji. Nuklearni reaktor Doel 3 izgrađen je 1978. godine i priključen na mrežu 1982, a ima kapacitet proizvodnje električne energije od 1.006 megavat-sati.

U ispitivanjima izvršenim 2012. godine otkrivene su kapilarne pukotine u sistemu pritiska reaktora Doel 3. Remont reaktora trajao je dvije godine. Belgija ima ukupno sedam reaktora, od kojih su četiri u Nuklearnoj elektrani Doel, blizu holandske granice, a tri u Nuklearnoj elektrani Tihange, koja je blizu granice s Njemačkom i Luksemburgom.

Električna energija proizvedena u ovim reaktorima zadovoljava oko polovinu potreba Belgije. Nakon početka rusko-ukrajinskog rata, Belgija je odlučila da za deset godina produži radni period reaktora Doel 4 i Tihange 3, koje je ranije planirala ugasiti 2025. godine. Pored današnjeg gašenja reaktora Doel 3, Belgija planira zatvoriti i rektor Tihange 2 u februaru 2023. godine.

Aktuelna Vlada je zbog energetske krize počela da radi na produžetku rada ovih reaktora, ali je u pregovorima između operatera reaktora i Vlade utvrđeno da tehnički i pravno nije moguće odgoditi proces gašenja u ovoj fazi.

U Doelu je održan i protest građana protiv zatvaranja reaktora Doel 3, na kojem se okupilo oko 100 ljudi.

“Zašto zatvarate nuklearnu elektranu u energetskoj i klimatskoj krizi“, pitanje je koje su demonstranti ispisali na velikom transparentu.

Demonstranti od vlasti traže da odustanu od implementacije spornog zakona o izlasku iz nuklearnih pogona i da produže radni vijek nuklearnih elektrana.

Danas smo ovdje zbog Doela 3, prvog reaktora u Belgiji koji je potpuno povučen i zatvoren“, rekao je demonstrant Emrick.

Ukazujući na njihovu podršku nuklearnoj energiji, Emrick je kazao da bi Vlada trebala promijeniti svoj plan postupnog ukidanja nuklearne energije i zadržati reaktor Doel 3 u funkciji.

Demonstrant je naglasio da je Belgiji potreban svaki megavat-sat električne energije koji proizvede na svojoj teritoriji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,