Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prvi električni autobusi nove generacije pušteni u promet u Beču

Preuzmite sliku

Bečko gradsko preduzeće za javni prevoz Wiener Linien pustilo je u rad prva četiri električna autobusa nove generacije.

Do 2025. godine na ulicama ovog grada saobraćat će ukupno 60 električnih autobusa standardne dužine. Tada bi Wiener Linien upravljalo sa otprilike petinom autobuske flote bez emisija štetnih plinova, zbog čega otvara i novi servisni centar za električne autobuse.

Električni autobus nije ništa novo na ulicama Beča. Više od deset godina električna vozila duga osam metara voze ulicama austrijske prijestonice na dvije rute. Wiener Linien su proteklih godina testirali i nekoliko električnih autobusa standardne dužine oko dvanaest metara. Na osnovu stečenih saznanja, Beč je odlučio da naruči desetine ovih električnih autobusa, a prvi od njih počeo je da prevozi putnike.

Četiri vozila Daimler autobusa su u probnom radu na dvije linije u jugoistočnom dijelu Beča. Na posljednjoj stanici kod Centralnog groblja postavljena je punionica sa četiri punjača od 300 kilovata. Električni autobusi se ovdje pune oko 20 minuta nakon svakog putovanja. Garažiraju se i pune preko noći u Centru za kompetentnost elektromobilnosti u općini Siebenhirten na jugu grada, čija izgradnja se trenutno završava.

Tu se odvija i servisiranje novih električnih autobusa. Pored toga, moderni objekti su izgrađeni u skladu sa ekološkom održivosti, na primjer, otpadna toplota iz uređaja za punjenje se koristi za grijanje servisne sale.

Wiener Linien puni svoje električne autobuse energijom iz obnovljivih izvora. Za razliku od mnogih drugih električnih autobusa, autobusi na baterije u Beču ne koriste čak ni pomoćno dizel grijanje. Grijanje je obezbijeđeno klima uređajima sa toplotnom pumpom.

– Već prevozimo 80 posto putnika bez štetnih emisija u metrou i tramvajima. Puštanje novih električnih autobusa u promet na redovnim linijama označava još jednu prekretnicu na putu ka klimatskoj neutralnosti za Beč. Zajedno sa Ministarstvom za zaštitu klime i Evropskom unijom ulažemo oko 48 miliona eura u kupovinu električnih autobusa i izgradnju stanica za brzo punjenje – rekao je Peter Hanke, član bečke gradske vlade za javni gradski prevoz.

U roku od dvije godine, Beč želi da pokrije devet ruta sa busevima na baterije. Pored toga, Wiener Linien istovremeno priprema na desetine hidrogenskih autobusa koji će također uskoro biti pušteni u redovan promet, saopćio je Ured Grada Beča u Sarajevu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,