Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Propusti u sigurnosti olakšavaju terorističke napade u EU

Preuzmite sliku

U izvještaju Komiteta za sigurnost pri Evropskoj komisiji analizirani su teroristički napadi u Berlinu, Parizu i Briselu, te utvrđeno je da sigurnosne snage unije imaju propusta i da ti propusti olakšavaju izvođenje terorističkih napada, prenosi Anadolija.

Britanski list ”Guardian” javlja da je u izvještaju zabilježeno kako sigurnosne snage EU ne mogu kontrolisati prelazak granica EU, te da su osumnjičenici za pojedine izvedene ili planirane terorističke napade u Evropi bez poteškoća prešli vanjske granice EU.

Izvještaj pokazuje kako EU nema ”sistematični mehanizam kontrole” za svoje državljane i da ne mogu uhvatiti čak ni svoje državljane za koje je izdat nalog za hapšenje, te da te osobe mogu slobodno prelaziti granicu.

To što je ograničena mogućnost pretrage nacionalne baze podataka zemalja članica, te što Schengen ne omogućava korištenje nacionalne i međunarodne baze podataka, sprječava poduzimanje osnovnih mjera sigurnosti.

Istaknuto je kako je neophodno povećati sigurnost među zemljama unutar Schengena te da slobodno kretanje unutar EU olakšava planiranje napada, njihovo izvođenje, a zatim i bijeg napadača.

U izvještaju je spomenut i Abdelhamid Abaaoud za kojeg se smatra da je komandovao napadačima iz Pariza 2015. godine. Istaknuto je kako je uprkos tome što je postojao nalog za njegovo hapšenje na području Evrope, ali i šire, Abaaoud 2013. godine putovao iz Belgije u Siriju, a zatim se opet vratio u Evropu.

Slična situacija je i sa Anisom Amrijem, osumnjičenim za prošlogodišnji napad na Božićni market u Berlinu, u kojem je poginulo 12 ljudi.

On je uspio korištenjem nekoliko lažnih identiteta iz Italije preći u Švicarsku, te odatle u Njemačku.

U izvještaju se upozorava na sigurnosne propuste do kojih dolazi te da su mnogi osumnjičeni za nedavne terorističke napade bili na listama za praćenje, pogotovo na nacionalnim listama za nadzor. Za pojedine osobe postojalo je upozorenje u Informacionom sistemu Schengena (SIS).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje