Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Projekat za spas “Crne ruže” koja raste samo u turskom Halfetiju (FOTO)

Preuzmite sliku

Crna ruža ili Karagul jedinstvena je i rijetka vrsta ruže koja raste isključivo na području turske provincije Sanliurfe, tačnije u mjestu Halfeti, a lokalne i resorne vlasti pokrenule su važan projekat za spašavanje te vrste koja se sve rjeđe može vidjeti i na tom području, javlja Anadolu Agency (AA).

Halfetijska ruža na pijedestalu unikatnosti svoje mjesto zauzima zbog crne boje i mekog cvijeta poput pliša. Zapravo, riječ je o cvijetu izuzetno tamne bordo boje koja tokom ljeta zbog posebne teksture zemljišta i podzemnih voda rijeke Eufrat u Halfetiju postaje potpuno crna. Tajna crne boje leži u prirodnom pigmentu antocijaninu, koji daje boju i crnim kupinama i još nekim vrstama.

Podizanjem brane Birecik potopljeno je selo koje je bilo glavno stanište crne ruže, a ekološke promjene su dovele do potpunog prestanka uzgoja te vrste koja je predmet velikog interesovanja turista, ali i umjetnika. Jedna od najpopularnijih turskih serija snimljena je pod naslovom “Crna ruža“.

Komisija za međunarodnu koordinaciju Cittaslow je 2013. godine zbog mistične historije i prirodnih ljepota Halfeti uvrstila na listu “Mirnih gradova“, a tursko Ministarstvo poljoprivrede i stočarstva je u saradnji sa lokalnim vlastima pokrenulo projekat “Crne ruže cvatu u mirnom gradu“ koji za cilj ima pokretanje proizvodnje i spas crnih ragulja tog kraja.

U prvoj etapi projekta podignut je plastenik u kojem se uz nadzor stručnjaka uzgajaju crne ruže. To su svojevrsni ogledni zasadnici u kojima praktična znanja stiču žene iz kraja koje prethodno prođu teoretsku nastavu, a sve s ciljem kako bi se osposobile za uzgoj ruža na njihovim imanjima.

Predstavnik lokalne vlasti u Halfetiju Mutlu Koksel je za AA kazao kako je projekat za spas crne ruže izuzetno dobar i vrijedan korak koji će donijeti nova radna mjesta u regiji.

“Crnu ružu je moguće uzgajati samo ovdje. Sadnice su nošene u sve dijelove svijeta, ali drugdje cvatu u crvenoj boji. Želimo da spasimo tu vrstu, a ujedno i otvorimo nove poslovne mogućnosti, posebno ženama u našem kraju“, kazao je Koksel.

Polaznica obuke Seda Cetintas ističe kako je zadovoljna da ima priliku da nauči osnove kako bi pokrenula proizvodnju crne ruže i istodobro pomogla u njihovom očuvanju, ali i zarađivala novac.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,