Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Procurio tajni snimak Silvia Berlusconija: Ono što je rekao o ratu u Ukrajini izazvalo je skandal u Evropi

Preuzmite sliku

Silvio Berlusconi iznio je ultraputinovske stavove spram rata u Ukrajini koji ne mogu ostati bez posljedica po politiku buduće italijanske vlade, a ni po njegovu političku figuru.

Berlusconi je bio višekratni premijer, bio je pravomoćno osuđen na zatvor i stoga istjeran iz Senata, bio je na vršku jezika zapadnih medija zbog svojih “elegantnih večera” nazvanih “bunga bunga”, pa i s maloljetnicama, ali to ne mora sada imati nekoga aktuelnog političkog značenja.

Političko značenje ima podatak da je Forza Italia – stranka koju je Berlusconi osnovao i koju vodi čvrsto – članica pobjedničke koalicije i da je upravo Berlusconijev zamjenik u stranci Antonio Tajani, bivši predsjednik Evropskog parlamenta, glavni kandidat za ministra vanjskih poslova.

Govoreći na zatvorenom sastanku s upravo izabranim senatorima i senatorima iz redova njegove stranke (Forza Italia) Silvio Berlusconi je rekao da je obnovio odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, da mu je Putin čestitao rođendan poslavši 20 boca votke i veoma toplo pismo, a da je on Putinu uzvratio s 20 boca lambrusca.

Silvio Berlusconi otkrio zbog čega je Putin napao Ukrajinu

Večeras je “iscurio” ostatak snimka, navodno potajnoga, gdje Berlusconi kaže i ovo:

“Znate li kako se dogodila stvar s Rusijom? I za ovo vas molim, međutim, za maksimalnu tajnost. Obećavate li? Bilo je ovako: 2014 u Minsku u Bjelorusiji potpisan je sporazum između Ukrajine i dviju novonastalih republika Donbasa za mirovni sporazum da više niko ne napada drugoga. Ukrajina baca taj ugovor k vragu godinu dana kasnije i počinje napadati granice dviju republika. Dvije republike trpe gubitke u vojsci koji, kažu mi, stižu na 5-6-7 hiljada mrtvih. Dolazi Zelenski, utrostručuje napade na dvije republike. Mrtvi postaju (daleko brojniji). Očajne, dvije republike šalju izaslanstvo u Moskvu i konačno uspijevaju razgovarati s Putinom.

Kažu “Vladimire, ne znamo šta da radimo, ti nas brani”. On je protivan svakoj inicijativi, opire se, trpi jak pritisak iz cijele Rusije. I onda odlučuje izmisliti specijalnu operaciju: trupe su morale ući u Ukrajinu, za sedam dana stići do Kijeva, svrgnuti vladu, Zelenskog itd., i postaviti vladu koju je već izabrala ukrajinska manjina dobrih i zdravorazumskih ljudi, još sedam dana za povratak. Ušao je u Ukrajinu i našao se pred neočekivanom i nepredvidivom situacijom otpora Ukrajinaca, kojima je treći dan počeo pristizati novac i oružje sa Zapada. A rat je, umjesto operacije od dvije sedmice, postao rat od dvjesta i kusur godina (možda: dana?). Eto, to je situacija rata u Ukrajini”, objasnio je Silvio Berlusconi.

Govor kakav ne bi očekivali od najbližih Putinovih saradnika

Istina, Ukrajina je jednim dijelom pridonijela krizi ne provevši sporazum iz Minska, ali malo ko bi se usudio reći da je to dalo pravo Rusiji intervenirati oružano u Ukrajini, zamijeniti demokratski izabranu vlast “manjinskom zdravorazumskom”, te da je peh što su Ukrajinci pružili otpor, dok je zlo što je Zapad podupro odbranu Ukrajine, piše Jutarnji.

To su gledišta koja nije na taj način izrekao ni Aleksandar Lukašenko, i spram kojih se Viktor Orbán, Recep Tayyip Erdoğan, odnosno Xi Jinping doimaju kao idejni saveznici Joea Bidena.

“Postoji još jedan rizik, još jedna opasnost za sve nas. Danas, nažalost, u zapadnom svijetu nema lidera, nema ih u Evropi i Sjedinjenim Državama Amerike. Ne govorim vam sve što znam, ali nema pravih vođa. Smijem li vas zasmijati? Jedini pravi vođa sam ja”, poentirao je Berlusconi.

Nakon objavljivanja snimka na televiziji La7 javio se onamo sam Silvio Berlusconi. Ovaj put se nije “vadio” tezom da je prenosio stavove drugih. Rekao je da je citirani snimak izvađen iz šireg konteksta: da sukob Amerike i Evrope s Rusijom koristi Kini i ugrožava Zapad. Što nije posve neistinito. Ali ni na koji način ne objašnjava, a kamoli opravdava masovne ratne zločine.

Drugu stranku u pobjedničkoj koaliciji, Ligu, vodi Matteo Salvini. On nije krio svoje simpatije za Putina, pa i na lakrdijaški način. Pobjedničku stranku, Braću Italije, vodi Giorgia Meloni, kandidatkinja za premijerku, koja je oduvijek euroskeptična, koja izrazito kritizira politiku Njemačke, koja je godinama imala što reći na račun Francuske i njenog miniranja italijanskih pozicija u Libiji, pa same Libije itd., te koja ima znatne rezerve spram Sjedinjenih Država.

Kakvu će politiku voditi Italija?

Dva se pitanja nameću: Kakvu će politiku spram Ukrajine voditi Italija? S kim će Italija ići na Zapadu kad joj ne valja niko od velikih partnera?

Valja spomenuti još da je Forza Italia članica Evropske pučke stranke (PPE). Ipak, niko od nazočnih senatora i zastupnika nije oponirao Berlusconiju, nego je njegov istup na više tačaka podržan pljeskom. Tajani u četvrtak ima zanimljiv zadatak da na sastanku PPE objasni Berlusconijeve stavove.

Berlusconi je “ukrao scenu” partnerima, što je tipično za njegov estradni način javnog istupanja i za njegov psihoprofil – ali je ovaj put zaista izazvao buru na italijanskoj političkoj sceni.

Među ostalima, predsjednik Pokreta 5 zvjezdica i bivši premijer Giuseppe Conte je rekao da predstavnik Berlusconijeve stranke ne može biti ministar vanjskih poslova, te da će to ponoviti Sergiu Mattarelli, predsjedniku Republike, kada ode na konsultacije za sastav nove vlade.

Jadni Tajani, jer o njemu je riječ, kaže da “on i Forza Italia pružaju punu podršku Ukrajini, herojima koji se ne predaju užasima rata”.

Veoma oštra je bila reakcija Giorgie Meloni: “Evropska unija i NATO su uporišne tačke nove vlade. […] Tko to ne prihvaća ne može ući u vladu, pa i po cijenu da vlade ne bude”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje